Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) raporuna göre Türkiye'de elektronik haberleşme sektöründe önemli gelişmeler yaşandığını duyurdu.
Mobil abone sayısının 92,2 milyona ulaşmasıyla birlikte mobil aboneliklerin yaygınlığının da yüzde 108'lere çıktığı belirtildi. Bu başarıda, sektördeki toplam 52,4 milyar liralık yatırımın da önemli rol oynadığı vurgulandı.
Bakan Uraloğlu, mobil abonelerin yüzde 92'sinin 4,5G aboneliğine geçtiğini ifade etti. Bu durum, 4,5G hizmetinin Türkiye'deki toplam abonelerin büyük çoğunluğunu oluşturduğunu gösteriyor.
Makinelerarası İletişimde Büyüme
Makinelerarası iletişim abone sayısının yıllık bazda yüzde 15,4 büyüyerek 9,3 milyona ulaştığı açıklandı.
Genişbant internet abone sayısının 93,3 milyona çıkmasıyla birlikte fiber altyapı uzunluğunun da 562 bin kilometreye ulaştığı belirtildi. Bakan Uraloğlu, fiber altyapı uzunluğunu önümüzdeki yıllarda 850 bin kilometreye çıkarma hedeflerinin olduğunu açıkladı.
Mobil ve Sabit Şebekelerde Kullanım Süreleri Arttı
Elektronik haberleşme sektörünün gelirlerinin 2023'te bir önceki yıla göre yüzde 72,3'lük rekor artışla 224 milyar lirayı aştığı belirtildi. Bu artışın özellikle Türk Telekom ve mobil operatörlerde görüldüğü vurgulandı. Diğer operatörlerin de altyapı için yaptığı yatırımların arttığına dikkat çekildi.
Mobil şebekelerde aylık ortalama kullanım süresinin 477 dakikaya, sabit şebekelerde ise 100 dakikaya çıktığı açıklandı. Mobil ve sabit şebekelerdeki ses trafiğine bakıldığında, mobil şebekelerdeki trafiğin yüzde 98,6'sının başlatıldığı belirtildi.