Bakan Nebati, görüşme sırasında otomobilde matrah düzenlemesinde son aşamaya gelindiğini ve uygulamanın 1 Aralık itibarıyla hayata geçirileceğini ifade etti.
"BAKANIMIZA TEŞEKKÜR EDİYORUZ"
Görüş ve önerilerin aktarıldığı toplantının ardından OYDER Başkanı Dr. Altuğ Erciş, gündemdeki konularla ilgili şu açıklamaları yaptı:
“OYDER Yönetim Kurulu olarak, mümkün olan her fırsatta olduğu gibi, T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nı sektörle ilgili sorunları konuşmak üzere ziyaret ettik. Bu toplantıda sektörle ilgili sorunları aktarma imkanı bulduk. Öncelikle, Ocak ayından bu yana yapılmayan matrah güncellemesinin bir an önce gerçekleştirilmesi talebimizi ilettik. Ayrıca otomobil alımlarında, tüketicilerin krediye ulaşma konusunda yaşadıkları zorlukları da Sayın Bakanımız Nureddin Nebati’ye aktardık ve sektör sorunlarımızı paylaştık. Matrah güncellemesinin bir zaruret haline geldiğini bildiklerini, bu konuda çalışma yapıldığını ve mümkün olan en kısa sürede konunun sonuca bağlanacağını ilettiler. Bununla birlikte sözü geçen diğer sorunlarla ilgili çalışmaya ve sektörü rahatlatacak adımlar atmaya devam edeceklerini ifade ettiler. Bakanımıza sorunlarımızı olumlu değerlendirdiği, sektörümüzle yakından ilgilendiği ve sorunlarımıza ivedi çözümler bulmak için çaba sarf ettiğinden dolayı çok teşekkür ediyoruz.”
DÜZENLEME SIFIR OTOMOBİL FİYATLARINI NASIL ETKİLEYECEK?
Bakanlığın üzerinde çalıştığı matrah (vergisiz fiyat) düzenlemesiyle ÖTV oranları sabit tutulacak ancak matrah genişletilerek, bazı araçlardan daha az ÖTV alınacak. Sektör kaynaklarından edinilen bilgiye göre bazı otomobillerde 50 bin lira ile 100 bin lira arasında düşüş yaşanması bekleniyor.
Milliyet Gazetesi Yazarı Levent Köprülü ise köşesinde konuyu şu şekilde değerlendirdi: "Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin, önceki gün Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) temsilcileriyle bir araya gelerek, burada OYDER Başkanı Altuğ Erciş ve derneğin yönetim kurulu üyeleriyle yaptığı toplantıda, otomobillerde Özel Tüketim Vergisi matrah düzenlemesinin yapılacağını söylediği, hatta bunun 1 Aralık’ta gerçekleşeceğini söylediğine ilişkin haberler, uzun süredir bu uygulamayı bekleyenler için ciddi bir sürpriz oldu.
Her ne kadar Bakan Nebati’nin paylaşımında ve OYDER Başkanı Erciş’in açıklamasında kesin bir tarih göze çarpmasa da, bazı yayın organlarındaki haberler beklentinin artmasını sağladı.
En son bu yıl Ocak ayının ortalarında bir ÖTV matrah düzenlemesi yapılmış, hatta matrahlara göre ÖTV dilimleri artırılmış ancak gerek kurların hızlı artması, gerek araç bulunurluğunda yaşanan sıkıntılar gerekse de Ukrayna’daki savaş sonrası Avrupa ülkelerinde ortaya çıkan enflasyon, bunu birkaç ay içinde etkisiz hale getirmişti. Yüzde 80’lik dilimin altında bulunan yüzde 45, 50, 60 ve 70’lik ÖTV dilimlerine girecek araç kalmadığı gibi, “sıfır” otomobil fiyatlarında bu kez de yüksek ÖTV nedeniyle artışlar kaçınılmaz olmuştu.
Sonuçta tüketicilerin yanı sıra otomotiv sektörünün paydaşları da, gözlerini ÖTV matrah düzenlemesine çevirmiş durumdaydı. Tabii her ne kadar bu beklenti, “ÖTV indirimi” gibi yanlış bir tanım kullanılarak yayılan söylentiler nedeniyle artmış olsa da... Zira hükümetin ÖTV indirimi yapması, neredeyse imkansızdı. Beklenen, “ÖTV matrah düzenlemesiydi”, hepsi bu... Geçtiğimiz haftalarda hükümet kanadından böyle bir düzenleme yapılacağı açıklamaları gelmiş ancak tarih verilmemişti. Bu da akla en uygun tarih beklentisinin, yine Ocak ayının ortaları olabileceğini getirmişti. Zira Aralık ayı otomotiv sektörünün en çok satış yaptığı dönem olmasına karşın, firmaların elinde yeterince araç stoğu bulunmamaktaydı. Bunun yerine Ocak ayında düzenleme yapılması, normalde durgun geçen bir ayın hareketlenmesi anlamına gelebilecekti.
Sonuçta yine “1 Aralık” tarihinin doğru olduğunu düşünecek olursak... Bunun gerçekleşmesi halinde, öncelikle matrahların tekrar düzeltme gerektirmeyecek miktarlara ayarlanması gerekiyor. Zira ilk matrah düzenlemesi haberleri çıktığından bu yana firmaların zam oranları yüzde 10’u aştı bile. Dolayısıyla yeni belirlenecek matrahların, bu artış oranını geçmesi gerekli ki, fiyatlarda önemli düşüşler olabilsin. Zira bazı modellerde yüzde 20’ye varan indirimler sunacak bir ayarlama yapılsa bile, 2-3 ay içinde bu rakam da yetersiz kalabilecek. Çünkü fiyatlar her ay, enerji ve hammadde gibi kalemlerdeki artışlar nedeniyle ana kaynağından ayarlanıyor, artırılıyor.
Yine buna bağlı olarak ikinci el fiyatları da, açıkçası bu düzenlemeye bakıyor. Zira ÖTV düzenlemesiyle fiyatlar ne kadar düşerse, 1-2 ay içinde 2. eldeki fiyatlarda buna göre kendisini ayarlayacak. Dolayısıyla, ay başına kadar bir bekleme süreci başlayacağını söylemek yanlış olmaz. Çünkü herkes, bu işin netleşmesini bekleyecek...