Otomotivde ocak şoku!

 Otomotiv sektörü, geçtiğimiz yılın son ayında beklentilerin çok üzerinde gerçekleşen satışlar nedeniyle stokları tüketti. Ellerinde satacak araç kalmayan şirketler, ocak ayında gelen talepleri karşılayamadı. Talep karşılanamayınca da otomotiv sektöründeki büyüme sınırlı kaldı.



2014 yılı otomotiv sektörü için çok zor geçti. Kur ve faiz oranlarındaki yükselişler, Otomobil ÖTV oranlarındaki artış, BDDK’nın kredi işlemlerine yönelik getirdiği sınırlamalar, büyümede ivme kaybı, özel sektör tüketim ve yatırımlarındaki zayıflık otomobil ve hafif ticari araç pazarında yüzde 10,04 daralmaya yol açtı.

Tüm bu etkenlere rağmen, 2014 yılının son ayında beklenmedik bir talep yaşandı ve aralık ayında satışlar neredeyse iki katına çıktı. 11 ay boyunca ortalama 60 bin civarında gerçekleşen satışlar, aralıkta 147 bine çıktı. Talepte beklenmeyen bu artış, 2015 yılına kötü yansıdı.

Ocak ayı satışları 35 bine ulaşamadı

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) verilerine göre; Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, 2015 yılı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,95 artarak 34 bin 615 adet olarak gerçekleşti. 2014 yılı Ocak ayında 32 bin 670 adet toplam pazar gerçekleşmişti.

Otomobil satışları, 2015 yılı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,53 artarak 24 bin 498 adete ulaştı. 2014 yılı Ocak ayında 24 bin 368 adet satış gerçekleşmişti.

Hafif ticari araç pazarı, 2015 yılı Ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 21,86 oranında artarak 10 bin 117 adet oldu. Geçen yıl Ocak ayında 8 bin 302 adet satış gerçekleşmişti.

“Ne kadar stok varsa eridi”

DÜNYA’ya özel açıklamalarda bulunan Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, “2014 yılının son ayında 147 bine yakın bir satış gerçekleşti. Bu hiçbirimizin beklemediği bir şeydi. Çok yüksek satışa imza attığımız bir aralık ayı yaşandı ve ne kadar stok varsa eridi. Ocak ayına geldiğimizde kimsenin stokunda satabileceği yeterli araç kalmamıştı. Bu nedenle ocak ayı bizim de beklentilerimizin altında bir performansla gerçekleşti. Talep vardı, ancak talebe yetişme sıkıntısı yaşandı” dedi.

Aybar, aralıktaki bu talep patlamasının markaların sene sonu hedeflerini tutturmak için düzenlemiş olduğu birbirinden cazip kampanyalardan kaynaklandığını söyledi. Yurtiçi pazardaki bu hareketliliğin üretim ve ihracatta da yaşandığını belirten Aybar, “Avrupa Birliği'nde son 17 aydır pazar büyüme trendinde. AB'nin en önemli üretim üssünün Türkiye olması nedeniyle üretim ve ihracat da artış kaydetti” diye konuştu.

Ekonomi Haberleri