Perakende Satışlarda Gerileme Sürüyor

Mart ayındaki düşüşün ardından nisan ayında da perakende satışlarda gerileme devam etti.

Yıllık bazda bakıldığında, perakende satışlarda son 1,5 yılın en yavaş artışı görüldü. Elektrikli eşya ve mobilya satışları ise yüzde 5,7 oranında sert bir düşüş yaşadı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan nisan ayı ticaret satış hacmi endeksine göre ticaret satış hacmi nisan ayında bir önceki aya kıyasla yüzde 4,6 oranında azaldı. Bu dönemde motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin toptan ve perakende ticareti ile onarımı için satış hacmi yüzde 4,7, toptan ticaret satış hacmi yüzde 5,7 ve perakende ticaret satış hacmi de yüzde 1,8 oranında düşüş gösterdi.

Nisan ayında ticaret satış hacmi, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,5 oranında artış kaydetti. Aynı dönemde motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin toptan ve perakende ticareti ile onarımı için satış hacmi yüzde 19 azalırken, toptan ticaret satış hacmi yüzde 4,5 ve perakende ticaret satış hacmi yüzde 10,2 oranında arttı.

Elektrikli Eşya ve Mobilyada Sert Düşüş

Alt kırılımlara bakıldığında, elektrikli eşya ve mobilya satışları nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 5,7 oranında düşüş kaydetti. Bu kategoriyi yüzde 3,9 oranında düşüşle bilgisayar, kitap ve iletişim aygıtları izledi. Geçen ay pozitif yönde katkı sağlayan tek kategori ise yüzde 0,7 artış ile gıda, içecek ve tütün ürünleri oldu.

Nisan ayındaki bu düşüş, perakende sektöründe devam eden zorlukları ve tüketici talebindeki zayıflamayı gözler önüne seriyor. Elektrikli eşya ve mobilya gibi yüksek değerli ürünlerdeki düşüş, ekonomik belirsizliklerin ve tüketici güvenindeki azalışın bir göstergesi olarak yorumlanabilir.

Ekonomi Haberleri