TÜİK sanayi üretim verilerini göre ekim ayında mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi yüzde 1,8 düştüğü açıklandı.
Beklentiler yüzde 1 düşüş yaşanacağı yönündeydi. Böylece sanayi üretimi aylık bazda son 1 yılın en sert düşüşünü yaşadı. Verinin ardından dolar da 2,27 TL'yi aşarak 2 ayın zirvesini gördü.
Beklentiler üretimin yüzde 1 düşeceği yönündeydi. Yıllık sanayi üretimindeki artış ise yüzde 2.6'da kaldı.
Bu verilerle aylık sanayi üretimi son 1 yılın en sert düşüşünü yaşadı. Daha önce Ekim 2013'te sanayi üretimi yüzde 3 düşmüştü.
2014 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2,9, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1,7 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 2,2 düştü.
Dolar yükseldi
Verilerin ardından dolar 2.2775 TL'ye yükselerek 2 aydan bu yana en yüksek seviyesini gördü. Cuma günü ABD'de aylık 321 bin istihdam yaratılmasının ardından dolar 2.23 TL'den 2.26 TL'ye çıkmıştı.
Sermaye malı üretimi düştü
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi gruplarında en yüksek düşüş sermaye malı üretiminde gerçekleşti.
Ana sanayi grupları sınıflamasına göre, 2014 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 5.5 ile sermaye malı üretiminde gerçekleşti.
Diğer ulaşım araçlarında düşüş
İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2014 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre en yüksek düşüş yüzde 19.2 ile diğer ulaşım araçlarının üretiminde gerçekleşti.
Bu azalışı, yüzde 9.5 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı, yüzde 5.3 ile ana metal sanayi takip etti.
Tütün ürünleri üretiminde büyü artış
İmalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, 2014 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre en yüksek artış yüzde 10.7 ile tütün ürünleri üretiminde gerçekleşti.
Bu artışı, yüzde 8.4 ile temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin üretimi, yüzde 4.0 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı takip etti.