Yoğun kar, yağmur yağışı ve don vatandaşın üzerine zam olup yağdı. Sebze seralarını sel basması fiyatları bir haftada yüzde 100’den fazla artırdı. Bu yıl sadece 24 lira zam alan emekliler ise pazar filelerini nasıl dolduracaklarını kara kara düşünmeye başladı. Ürünlerini sele ve dona kurban veren üreticiler de zararlarını telafi etmenin yallarını arıyor. Pazarda zam şampiyonu ise kıvırcık oldu. Geçtiğimiz hafta 1.5 liradan satılan kıvırcığın tanesi şimdi 3.5 liradan alıcı buluyor. Kilosu 6 lira olan sivri biber ise 12 liradan satılıyor. Patlıcan, kabak, karnabahar ve kerevizin kilo fiyatı da 5 liraya ulaşmış durumda.
SEBZEYİ PAHALIYA YİYECEĞİZ
Kandıra’daki 5-6 köylüden ürün aldığını söyleyen pazarcı Zahir Çelik, “Adapazarı’nı don fena vurdu. Alacak ürün bulamıyoruz. Kardan önce beyaz lahananın tanesini 1 liradan satarken, şimdi kilosunu 2.5 liradan veriyoruz” dedi. Antalya’daki selin en fazla sivri biberi etkilediğini vurgulayan pazarcı Ömer Yakışır ise sebze fiyatlarındaki bu artışın 10 gün daha devam edeceğini belirtti.
KREDİ BORÇLARI ERTELENSİN
Millet'ten Elif Akın'ın haberine göre, Türkiye Ziraat odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar da ürünleri zarar gören çiftçilerin kredi borçlarının ertelenmesi gerektiğini söyledi. Bayraktar, “23 Ağustos 2013-31 Aralık 2014 arasındaki afetlerden zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’nden kullandıkları kredi borçları, yüzde 3 faizle bir yıl süreyle ertelenmişti. 31 Aralık’tan sonraki doğal afetlerden zarar görenlerin de kredi borçları ertelenmelidir” dedi.
'ZAM' 15 GÜNDE BİTTİ
Yeni yılla birlikte her şeye zam geldiğini söyleyen Türkiye Emekliler Derneği Başkanı Kazım Ergün, emeklilere yapılan yüzde 2.3’lük zammın 15 günde eridiğini belirtti. En düşük SSK emeklisinin maaşının 1.071 liraya çıktığını hatırlatan Ergün, emeklilere yapılan zammın enflasyona endekslenmesinin gerçeği yansıtmadığını ifade etti. Ergün, "Türkiye İstatistik Kurumu emekliler için bir geçim endeksi oluşturmalı ve hesaplamalarını bu endeks üzerinden yapmalıdır” şeklinde konuştu.
SİGORTALILIKTA HEDEF YÜZDE 16
Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM), 2014’te yüzde 12’yi aşan tarım sigortalılık oranının bu yıl yüzde 16’ya çıkmasını planlıyor. Bloomberg HT Editörü İrfan Donat’ın haberine göre 2014’teki olumsuz iklim koşullarının yarattığı rekolte kayıpları poliçe sayısını tüm tarım sigortası branşlarında bir önceki yıla göre yüzde 22’lik artışla 1 milyon adedin üzerine çıkardı.