AvivaSA’nın, ortağı Aviva ve araştırma şirketi Ipsos işbirliğiyle 2015’in ilk çeyreğinde aralarında İtalya, İspanya ve İrlanda gibi krizle mücadele eden ülkelerin de yer aldığı 12 farklı ülkede bir araştırma gerçekleştirdi. Tüketici güveni, ürün sahipliği, tasarruf, borçlanma ve emekliliğe yönelik davranışların gözlemlendiği “Tüketicilerin Tasarruf Tutumları” araştırmasında en zayıf karnenin Türkiye’de olduğu ortaya çıktı.
YETERLİ PARALARI YOK
Araştırmaya göre çok sıkıntı çeken ülkeler arasında ilk sırada Polonya ile Türkiye’ye bulunuyor. Buna göre, her 100 Türk’ten 49’u borçlarının miktarından tedirginlik duyuyor. Her 100 Türk vatandaşından 41’i de maddi zorluklar nedeniyle fatura ödemelerini zamanında yapamamaktan yakınıyor.
Türkiye’deki tüketicilerin finansal konulardaki endişelerine bakıldığında ise yüzde 46 ile geçim sıkıntısı birinci sırada yer alırken, bunu yüzde 42 ile temel yaşam ihtiyaçları fiyatlarının önemli ölçüde artması, yüzde 41 ile borçları ödemeye yetişememek, yüzde 40 ile de emeklilik için yeterli parasının olmaması takip ediyor.
AvivaSA Üst Yöneticisi (CEO) Meral Eredenk Kurdaş, araştırma, çalışan Türklerin yüzde 33’ünün beklenmedik durumlara hazırlıklı olmadığını ortaya çıkardığını söyledi. Kurdaş, gelecek 12 ayda ekonominin nasıl seyredeceği konusunda en kötümser olanların ise Türkler ve Fransızlar olduğunu dile getirdi. Kurdaş’ın verdiği bilgiye göre, Türklerin yarıdan fazlası emeklilik döneminde bugünkü yaşam standardını koruyamayacağı endişesini taşıyor. Türk halkının çalışan işgücünün yüzde 50’si ise emekliliğinde de çalışmak zorunda kalacağını düşünüyor.
4 kişiden 3’ü dünya evine borçla giriyor
ING Uluslararası Araştırmalar’ın “Düğün mü konut mu? Yaşam harcamalarına gerçekçi bir bakış” başlıklı araştırması 13 Avrupa ülkesinde 13 bin tüketicinin katılımıyla gerçekleşti. Araştırmaya göre, Avrupa genelinde ankete katılanlardan son 5 yıl içinde evlenmiş olanların yüzde 33’ü düğün için borca girdiğini söylüyor. Düğün yapmak için borçlananlar sıralamasında Türkiye diğer Avrupa ülkelerinin açık farkla önünde yer alıyor. Türkiye’de son 5 yıl içinde evlenenlerin yüzde 76’sı düğün için borçlandıklarını belirtiyor. Avrupa’da “Daha fazla param olsaydı daha iyi bir düğün yapabilirdim” diyen tüketicilerin oranı yüzde 32 olarak görülüyor.
AİLELER KARAR VERİYOR
Türk tüketicilerin ise yüzde 60’ı yeterli bütçe ayıramadıkları için düğünlerinin istedikleri gibi olmadığını dile getiriyor. Türkiye’de evlenenlerin yüzde 71’i evlilik kutlamaları için yapacakları harcama tutarını ailelerinin ya da arkadaşlarının belirlediğini belirtiyor. Türkiye’de düğün bütçesini eve ayırmayı düşünenlerin oranı ise yüzde 57.
Rahat emeklilik için ayda 200 Euro tasarruf gerekir
MERAL Eredenk Kurdaş, AvivaSA’nın fon büyüklüğünün devlet katkısı dahil 8 milyar lirayı, katılımcı sayısının ise 780 bin kişiyi aştığını aktardı. Kurdaş şunları söyledi:
“Türkiye’de 2011 ile 2051 yılları arasında emekli olacak nüfusun, emeklilik dönemi beklentilerini karşılayabilmesi için her yıl 91 milyar Euro ek tasarruf yapılması gerek. Bu da ülkemizde her bireyin yıllık 2 bin 400 Euro ya da ayda 200 Euro ek tasarruf yapması anlamına geliyor. Bu noktada tasarruf oranının oldukça düşük olduğu ülkemizde, yüzde 25 oranında bir devlet katkısı, dünyada örneği olmayan bir uygulamadır.”