Patrick Dixon, Suudi Arabistan'da düzenlenen 8. Küresel Rekabet Forumu'nda (GCF-2015) yaptığı konuşmada şirketlerin iş yaratmada ve alternatif planlar geliştirmede günün şartlarına uygun şekilde hızlı hareket etmeleri gerektiğini söyledi.
Fütürist kimliğiyle tanınan Patrick DixonABD ve Avrupa Birliği'nin mağdur olduğu şiddetli finansal ve ekonomik krizlerden bahsederek, bu tip sorunların çözüm yollarını anlattı.
Suudi Arabistan Krallığı'nın tüm sektörlerde elde ettiği çarpıcı ilerlemeye dikkat çeken Dixon, ülkenin ekonomik dönüşümünün kayda değer olduğunu belirtti.
Dixon ayrıca petrol, su ve benzerleri gibi ekonomilerini güçlendiren doğal kaynaklara sahip olan ülkelerin rekabetçiliği artırmak için yeni istihdam yaratacak yatırımlar yapmaları gerektiğini söyledi.
Forumun gerçekleştirildiği Suudi Arabistan'da geçtiğimiz yıllarda bulunmayan bir çok yatırım imkanı yaratıldığını kaydeden Dixon, bununla beraber yatırım olasılıklarının sadece belirli sektörlerde var olduğunu ekledi.
Topluma efektif bilgi aktarmak için alınacak aksiyonlar hakkında konuşan HuaweiBaşkan Yardımcısı Ding Shaohua; Hindistan'da 108 merkezde gerçekleştirdikleri devasa çalışan eğitim programını anlattı. Shaohua ayrıca aynı stratejinin, Huawei'nin birçok enstitü ve üniversite ile işbirliği halinde olduğu Çin'de de uygulanacağını kaydetti.
Forumda Türkiye'den ve İrlanda'dan bahseden uzmanlar ise şirketlerin bilgi transferinde önemli rol oynadıklarını, bu sayede teknolojinin geniş bir tabana yayıldığını ve rekabet etkinliğinin artırıldığını vurguladılar. Uzmanlar ayrıca gençlere istihdam yaratılması ve topyekundaha iyi bir ekonomik gelecek için çok uluslu şirketler tarafından yapılan yatırımların önemine dikkat çektiler.
Bu bağlamda T.C. Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı İlker Aycı; Suudi Arabistan ile Türkiye arasında yatırım ve bilgi paylaşımı alanlarında daha güçlü bir bağa ihtiyaç duyulduğunu vurguladı. İlker Aycı, Türkiye'nin Suudi Arabistan Krallığı ile Suudi gençlere istihdam yaratacak ve Türk uzmanlığı ile teknolojisini krallığa aktaracak projeler yaratılması amacıyla Türk şirketleriniSuudi Arabistan'da yatırım yapmaya teşvik ettiklerini belirtti.
İrlanda Endüstriyel Kalkınma Ajansı (IDA) İcra Direktörü DermotClohessy, ülkesinin çok uluslu şirketlerin yaptığı yatırımlar sayesinde dışarıya açıldığını ve yabancı yatırımcı için cezbedici hale geldiğini söyledi. Clohessy, bu ortamın sağlanması için ülkesinin birtakım önlemler aldığını söyleyerek bunları şöyle sıraladı: Üretime odaklanma, gençlerin desteklenmesi, istihdam yaratma, yabancı ortaklıklar için uygun atmosferi oluşturma ve benzeri.