Elbistan’ın Tarihi Kimliğini Ortaya Çikaracak Kazılara Başlandı

Elbistan’ın tarihi ve kültürel kimliğinin yeniden ortaya çıkarılması için hazırlanan özel proje için ilk çalışma, Dulkadiroğlu Sarayı’nın kalıntılarının bulunduğu alandaki sondaj çalışmaları ile başladı.
AK Parti Grup Başkanvekili ve Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal’ın girişimleri ile Elbistan’ın karakterini ve kimliğini yansıtan Ulu Cami, Çarşı Atik Cami, Himmet Baba Cami, Selçuklu Hamamı, Ulu Caminin arkasındaki eski Dulkadiroğlu Sarayı’nı içine alan adanın yeniden ayağa kaldırılmasını öngören proje için ilk adım atıldı. Dulkadiroğulları Beyliği ve Selçuklu Devleti’nin en önemli merkezlerinden biri olan Elbistan’ın Kahramanmaraş’tan başlayacak kültür yoluna ardından da ilçeyi kültür destinasyonuna dahil etmeyi öngören proje kapsamında atılacak adımlar 2013 yılı sonunda belirlendi. Bölgede incelemede bulunan ekiplerin verdiği rapor doğrultusunda Elbistan’da yapılacak çalışmaların ana başlıkları kazı, arkeojeofizik çalışmaları, restorasyon ve kamulaştırma olarak belirlenmişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı uzmanlarının önerilerine göre ilk olarak Dulkadiroğulları Beyliğinden kalan saray kalıntılarının tespit edilebilmesi için merkez Ulu Cami arkasında kalan hazine mülkiyetindeki taşınmazlarda kazı, sondaj çalışmaları ile diğer taşınmazlarda jeoradar çalışmaları ile kalıntı tespitlerinin ortaya çıkarılması sağlanması kararlaştırıldı.
Elbistan’ın tarihi mirasının ortaya çıkarılması adında büyük öneme sahip olan bu projedeki ilk çalışma, ‘Kale’ olarak tabir edilen alanda bulunduğu öngörülen Dulkadiroğlu Sarayı’nın kalıntılarını ortaya çıkarmak amacıyla Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ve Kahramanmaraş Müzesi görevlilerinin nezaretindeki ekip tarafından başlatıldı.
Kazı Başkanı KSÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özkarcı, çalışmaların saray kalıntılarının tespitine yönelik sondaj kazısı olduğunu söyledi. Özkarcı, kalıntılara ulaşılması halinde bölgeye uzman arkeologlardan oluşan bir ekibin geleceğini ve çalışmayı devralacağını belirtti.
Söz konusu alandaki kazıların Müzeler Genel Müdürlüğü’nün bilgisi dahilinde Kahramanmaraş Müzesi’nde görevli Arkeolog Mehmet Güriçin’in de katılımıyla başlatıldığını ifade eden Kazı Başkanı KSÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Özkarcı, çalışma hakkında; “Şuanda Türk sanatı ve mimarisi açısından özel bir önemi ve yeri olan Dulkadiroğlu Sarayı’nın bulunduğu alanda sondaj kazılarına başladık. Kalıntıların bulunduğunu düşündüğümüz alanlarda işaretleme çalışmalarını yaptıktan sonra Elbistan Belediyesi’nin de desteği ile kazı çalışmalarını yürütüyoruz. Kazılar neticesinde kalıntılara ulaşırsak daha sonra bölgede geniş kapsamlı bilimsel kazı çalışmasına başlanacak. Uzun sürecek bu titiz çalışma sonrasında da saray tamamen ortaya çıkarılacak ve onarımı yapıldıktan sonra ziyarete açılacak. Kazılar sırasında çıkan porselen ve diğer taş örneklerini inceliyoruz ve bu konuda bilgi sahibi olmaya çalışıyoruz. Umarız en kısa zamanda bu kültür mirasını ortaya çıkaracak bulgulara ulaşırız. Böylelikle Elbistan’a güzel bir eser kazandırmış oluruz” bilgilerini aktardı.
PROJENİN STARTI 2013 EKİM’İN DE VERİLDİ
Ulu Cami çevresinde; Ulu Cami, Çarşı Atik Cami, Himmet Baba Cami, Selçuklu Hamamı, Ulu Camimizin arkasındaki eski Dulkadiroğlu Sarayı’nı içine alan adayı yeniden ortaya çıkaracak ve Elbistan’ın tarihini kimliğini ortaya çıkaracak çalışmanın ilk adımı geçtiğimiz yıl Ekim ayında atıldı. Alanda uzmanlarla incelemelerde yapan AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Kültür Bakanlığı ile Müzeler Genel Müdürlüğü ve bağlı kuruluşlarla ortak bir proje hazırlayacağını kaydetmişti. Ünal, proje sonucunda Elbistan merkezin ilk kurulduğu ve karakterinin olduğu yeri ortaya çıkarmayı ardından da bölgeyi kültür destinasyonuna dahil edip buraların iç ve dış turizme açılması yönünde çalışmalar yapılacağını ifade etmişti.

Haberleri