Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Dünyanın en büyük güneş üretim merkezini Türkiye’de kuracağız. Afrika’nın güneşi daha fazla olabilir ama Türkiye’nin imkanı daha fazla" dedi.
Ankara JW Marriott Otel’de düzenlenen "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2015-2019 Stratejik Lansman Toplantısı"na Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Halil Mazıcıoğlu, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci, rektörler, akademisyenler, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile enerji dünyasının öne çıkan yöneticileri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Yıldız, enine boyuna hazırlanan stratejik planın Türkiye’nin gelişmesi ve büyümesine ciddi katkılar koyacağını belirtti. Yıldız, Türkiye’nin bütün enerji kaynaklarıyla alakalı arz güvenliğini ve bunların sürdürülebilir olmasını gerçekleştirirken bir yandan da coğrafyasından kaynaklanan avantajları hem hissetmesi hem de yaptığı projelerle hissettirmesi gerektiğini vurguladı. Elde edilen toplam enerjinin tasarruflu ve verimli kullanılmasının önemine dikkat çeken Yıldız, "Çünkü Türkiye’nin neredeyse 1 yıllık büyümesine karşılık gelen enerji yatırımları, enerji tasarruf miktarına yaklaştı. Yani biz enerjiden tasarruf elde edersek ve enerjiyi verimli kullanırsak 1 yıllık yatırım ihtiyacını dahi karşılamış olacağız" dedi.
Türkiye’nin başına her yıl farklı bir tehdit veya fırsat gelebilme ihtimalini anlatan Bakan Yıldız, şöyle devam etti:
"Nedir onlar; bizim yeni proje imkanlarımız bir yandan yeni yapılacak işler, her birisi ülkenin fırsatları ama bir yıllık kuraklık bizim enerjiyle alakalı tüketimimizde, elektrik üretiminde yaklaşık yüzde 6-7’ler mertebesine ulaşabiliyor. Enerji sektörünün şöyle bir mazereti olamaz, ’yağmur yağmadı o yüzden durumumuz böyle.’ Hayır, alternatif enerji kaynaklarını hangi kaynaktan olursa olsun tedarik etmek lazım. Çünkü Türkiye özellikle son 12 yıldaki kazanımları, artan refah seviyesiyle beraber bu kazanımlarından geri adım atamaz, atmamalı da. O yüzden bizler bir yandan doğalgaz tedarikine, bir yandan yenilenebilir enerji kaynaklarına; su, güneş, rüzgar, jeotermal, biokütle, bütün kaynaklara aynı önemi vermemiz lazım."
TÜRKİYE’DE DÜNYANIN EN BÜYÜK GÜNEŞ ENERJİSİ ÜRETİM MERKEZİ KURULACAK
"Dünyanın en büyük güneş üretim merkezini Türkiye’de kuracağız" diyen Bakan Yıldız, "Afrika’nın güneşi daha fazla olabilir ama Türkiye’nin imkanı daha fazla. O yüzden hem algı yönetimi açısından hem de gerçek açısından son derece faydalı olacak. Bugün Almanya ürettiği elektriğin yüzde 51’ini kömürden elde etmeyle alakalı yeni bir hedef ortaya koydu. Şu anda yüzde 43-44’lerde. Önümüzdeki yıl Aralık ayında Paris’te uluslararası camiada, iklim değişikliğiyle alakalı taahhütler garanti altına alınacak. Ama bu hedefler şimdiden açıklanıyor. Bizdeki bıraktığı intiba, her taraf rüzgardan, güneşten elde ediliyor. Orada kömür çıkartılıyor, Türkiye’de kömürün çıkarılması tartışılıyor" ifadelerini kullandı.
Amerika’da da enerji üretiminin yüzde 44’ünün kömürden elde edildiği bir yapı olduğuna dikkat çeken Yıldız, dünyada halen bütün birincil enerji kaynaklarının başında kömür geldiğini, daha sonra ise petrol ve doğalgazın yer aldığını kaydetti. Türkiye’nin kendisine sunulan bütün çözüm önerilerini değerlendirdiğine, ülke ve bölgesi için faydalı olabilecek seçenekleri kamuoyu ile paylaştığına dikkat çeken Yıldız, "Siz Türkiye’nin önüne yalnızca problemleri koyarsanız, bu adilane bir paylaşım olmaz. Çözümleri koyarsanız, Türkiye bunları ayıklamasını bilir. Türkiye çözümün nerede olduğunu, problemlerin nerede olduğunu gelişen zihniyle çok iyi takip ediyor" dedi.
Bakan Yıldız, Türkiye’nin farklı görüşmelerde ABD, Katar, Cezayir ve Nijerya’ya 4 yıl önce 6 milyar metreküplük LGN talebini belirttiğini hatırlattı. Yıldız, Cezayir ve Nijerya’dan bu talebin karşılığını aldığını ancak ABD’den herhangi bir karşılık alamadıklarını anlattı.
"RUSYA’NIN TEKLİFİNİ DEĞERLENDİRİYORUZ"
Bakan Yıldız, uluslararası piyasalardaki gelişmeler nedeniyle geçmişte Türkiye’nin Trakya’nın doğalgazda arz güvenliğiyle alakalı tedarik yapamadığına dikkat çekerek, "Bu böyle devam eder mi? Başka projeler mutlaka teklif edilir ve bunlar değerlendirilir. Rusya’nın bu teklifini değerlendiriyoruz. Nihayetlendirdik mi, hayır, henüz nihayetlendirmedik. Bunların her birisine bakacağız. Türkiye’ye, bölgeye getirileri nelerdir. Yalnızca Trakya’da bir enerji merkezi kurulması teklif edilmiyor, aynı zamanda bir LNG tesisiyle beraber kurulacak bunlar. Bunlar dünyanın siyasi seyriyle beraber, uluslararası arenasıyla beraber belirlenebilecek konular. Ama Türkiye’nin herhangi bir projeyi değerlendiriyor olması, diğer projeleri değerlendirmeyeceği anlamına gelmez. Türkiye güçlü bir ülke, kabiliyetleri arttı. Türkiye birden fazla projeyi değerlendirip konuşabilir. O yüzden bunların yadırganmaması lazım" açıklamasında bulundu.
"GÜNEY AKIM VE TANAP BİRBİRİNİN RAKİBİ DEĞİL"
Türkiye’nin enerjide isabetli öngörülerde bulunduğunu anlatan Yıldız, Güney Akım, Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP) gibi projelerin kendi içinde rekabet halinde görünseler de aslında orta ve uzun vadede birbirinin rakibi olmadığına dikkat çekti. Türkiye’nin geliştirdiği enerji politikalarında tutarlı olduğunu vurgulayan Yıldız, Irak petrolünün Türkiye üzerinden uluslararası piyasalara açılmasını bu duruma örnek olarak gösterdi. Bakan Yıldız, "Bağdat ile Erbil arasında 550 bin varillik bir uzlaşı noktası oluştu. 2 yıl önce bunu Irak’ın normalleşmesi adına bunun doğru olduğunu söylemişiz. Türkiye’nin bu sözleşmeleri çerçevesinde bu noktaya gelinmiş olması hem Türkiye hem Irak açısından sevindirici bir durum. Türkiye bu manada kazandığı güveni daha da artırarak uluslar arası piyasada devam ettirecektir" ifadelerini kullandı.