Muğla’nın Marmaris ilçesinde, yürütülen Paralimpik Yelken Sosyal Sorumluluk Projesi, Uluslararası Amerikan Gençlik Vakfı’nın düzenlediği yarışmada 110 proje arasında 10’uncu seçildi.
Marmaris’te 2012 yılında yelken milli sporcusu ve antrenör Volkan Hatunoğlu koordinatörlüğünde Paralimpik Yelken Sosyal Sorumluluk Projesi başlatıldı. Proje, ana sponsor firmalar dışında yerel yönetimler ve devletten destek görmedi. Ana sponsorların desteğinde Polonya’dan Türkiye’ nin ilk Paralimpik Yarış Teknesi 2.4MR getirildi. Marmaris Aile ve Toplum Sağlığı Merkezi’nde görevli kolundan engelli olan 25 yaşındaki Hüseyin Akbulut, “Paralimpik Yelken Projesi” kapsamında yelken sporuyla tanıştı. Akbulut, yaklaşık 4 aylık yoğun bir çalışmanın ardından Türkiye Paralimpik Yelken Milli Takımı kampına çağrıldı. Proje Sporcusu, Marmaris-İsrail parkurunu tamamlayarak Türkiye Bedensel Engelli Açık Deniz Uzun Yol rekorunu kırdı. Laser Radial’de ’engelsiz’ arkadaşlarıyla bir arada mücadele ederek 40 yarışmacı arasında üç yarışı rakiplerini geçerek 31-36 ve 37’inci sırada tamamlayan Akbulut,Marmaris Uluslar arası yarış haftasında bini aşkın yelkenciyle yarıştı. Yarışa katılan tek engelli sporcu olan Akbulut’a özel ödül verildi. 14 lisanslı sporcu ve 60 kursiyer projeden yararlanarak eğitim gördü. Proje bununla kalmayıp Uluslararası Sertifikaya Sahip Dünyadaki 8 Üretici Arasında Türkiye de İlk yerli paralimpik 2.4 MR yelkenli tekneyi üretmeye başlayarak başarılarına bir yenisini daha eklemiş oldu" dedi.
KİMSENİN SAHİP ÇIKMADIĞI PROJE AMERİKAN GENÇLİK VAKFINDAN ÖDÜL ALDI
Paralimpik Yelken Sosyal Sorumluluk Projesi , Sylvan Laureate Vakfı (SLF), Uluslararası Gençlik Vakfı (IYF) ve İstanbul Bilgi Üniversitesi tarafından düzenlenen yarışmada 110 proje içinde onuncu seçilerek Bilgi Genç Sosyal Girişimci Ödülü aldı.
Proje koordinatörü antrenör Volkan Hatunoğlu ve ana sponsor firmaların temsilcileri, 3 Aralık Dünya Engelliler günü dolayısıyla Grand Yazıcı Mares Otel’de basın toplantısı düzenleyerek çalışmalar hakkında bilgi verdi. Hatunoğlu, projenin uluslar arası bir boyutu bulunduğunu bu yüzden yerel yönetimler yada devlet tarafından doğru yorumlanmadığına inandığını söyledi. Projenin sürdürülebilirliği sonsuz olan bir etkinlik olduğunu dile getiren Hatunoğlu, proje sayesinde eğitim gören bedensel engelli sporcuların engelli arkadaşlarına eğitim vermeye başladığını kaydetti. Hatunoğlu, “Projemizin paylaştıkça ve büyüdükçe fark edileceğini düşünerek bu anlamlı günde fark edilebilmek için bu toplantıyı düzenledik. Bize bu konuda kakı sağlamak isteyen her kurumla beraber yol almak isteriz. Proje hayata geçtiğinde sosyal medya ve web sitesi aracılığı ile sesimizi duyurmaya çalıştık.geçtiğimiz aylarda Amerika Gençlik Vakfı tarafından Türkiye’de bir yarışma düzenlendi ve bizde bu yarışmaya davet edildik.110 proje içinde bizim çalışmamız ilk 10 sırada yer alarak ödüllendirildi.Bu sayede Şubat ayında İstanbul’da düzenlenecek organizasyonla bedensel engelliler yelken sporuyla tanışma fırsatı yakalayacak” dedi.
Volkan Hatunoğlu , yelken sporuna 8 yaşında başladığını belirterek; bu spora başladığı yıldan bu yana devletten hiçbir destek görmediklerini vurguladı. Umarım bir gün bu sporun farkına varacak bir yetkili çıkacak ve yelken sporu hak ettiği yere gelecektir ifadesinde bulunan Hatunoğlu, devletten destek istedi.