Epilepsi Hastalarına Video Eeg Sistemi İle Tanı Konuluyor

Yüzlerce çeşit epilepsi nöbeti olduğunu belirten Nöroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Fidan Sürgün, video EEG sistemi sayesinde hastayı takip ederek daha rahat bir tanı koyabildiklerini söyledi.
Medical Park Elazığ Hastanesi Nöroloji Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Fidan Sürgün, halk arasında sara hastası olarak bilinen epilepsi hastalığı ile ilgili bilgiler verdi. Epilepsinin tedavi süresinde video EEG sistemi kullandıklarını belirten Yrd. Doç. Dr Sürgün, bu sistem sayesinde tanıyı daha rahat koyduklarını ifade etti. Epilepsinin çok çeşitli tipleri olduğuna vurgu yapan Yrd. Doç. Dr. Sürgün, "Genellikle halk arasında bilinen şekli tüm vücutta kasılma, çırpınma, dilini ısırma, idrar kaçırma şeklinde şikayetlerle kendisi gösteren, birkaç dakika kadar hastada bilinç kaybına yol açan bir rahatsızlık. Bu çok görülen olduğu için halk arasında sadece bu şekilde biliniyor. Fakat yüzlerce çeşit epilepsi nöbeti var. Bunların arasında dalma şeklinde epilepsi nöbeti de olabilir. Bir koluna, bir bacağın veya bir vücut yarasının kasılması şeklinde de olabilir. Hastaların kendinden geçmesi, sadece bilinç kaybı da olabilir. Uyku esnasında hırıltı ile uyanma, garip davranışlar sergileme şeklinde nöbetler olabilir. Hastaların daha önce yaşadığı bir olayı tekrar yaşıyormuş gibi bir hisse kapılması gibi bir çok şekilde epilepsi nöbetleri görebiliyoruz. Bizim için en değerli yol hastaların analizi dediğimiz, hastalarımızın bize vermiş olduğu bilgiler. Hastanın anlattığı bilgilerden yola çıkarak epilepsi mi değil mi diye bir şekillenir. Bu tanıya gitmek için rutin kullandığımız EEG tetkiki var. Hastanın durumuna göre EMAR istenebilir. Bunlardan tanıya varamadığımız zaman Video EEG monitalizasyonundan yardım alıyoruz" dedi.
Video EEG sistemi hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Sürgün, "Hastanın beyin dalgalarının kaydı ile beraber eş zamanlı olarak hastanın kamera kaydını alarak değerlendirdiğimiz bir teknik. Rutin EEG’de 15-20 dakika gibi bir zaman alıyor, Bu bazen Bizim epileptik aktivite dediğimiz, hastada ki patolojik durumu ortaya çıkarmaya yeterli olmuyor. Bu durumda Video EEG’ye başvuruyoruz. Çünkü video EEG uzun süreli bir çekim yapıyor. Bizim inisiyatifimiz doğrultusunda 4 saatten birkaç güne kadar hastaya aralıksız çekim yapabiliyoruz. Bu esnada hastayı odaya yatırıyoruz. O odada kameramız var, orada sürekli olarak kamera kaydı da alınıyor. Örnek veriyorum, hastanın nöbet olarak bahsettiği olay gerçekleştiği zaman çekim esnasında yanında kalan hasta yakını bize bildiriyor. Teknisyen arkadaşımızda zamanı not alıyor. Biz de hastanın nöbeti ve kasılması olduğu anda kameradan onun nöbet anını izleme fırsatımız oluyor. Biz bunun gerçek bir nöbet olup olmadığını hem kamera görüntüsünden, hem de aynı andan EEG çekimindeki patolojik dalgaların varlığına göre net bir şekilde anlıyoruz. Böylelikle daha rahat bir şekilde tanı koyabiliyoruz" diye konuştu.

Haberleri