Diyarbakır'ın Ergani ilçesinde, bir dönem kalaylanarak mutfak eşyası olarak kullanılan bakır kaplar, yerlerini teknolojik mutfak ürünlerine bıraktı.
Süs eşyasına dönüştürülerek evlerin bir köşesinde duran bakır kapların artık kullanılmaması, kalaycılık mesleğini zora soktu. Ergani ilçesinde kalaycılık yapan 68 yaşındaki İzzet Çelik ve 71 yaşındaki Musa Utku, mesleklerinin yok olmasından endişe ediyor. Çelik, 50 yıldır kalaycılıkla geçimini sağladığını söyledi. Ergani'de eskiden 30'un üzerinde olan kalaycı sayısının 2'ye kadar düştüğünü kaydeden Çelik, "Ustası vardı. Önceki yıllarda bakır sahanlar, tencereler, kazanlar çok değerli idi. Ama şimdi porselen, çelik ve cam kaplar çıktı. Haliyle bakırcılık ve kalaycılık tarihe karışıyor" dedi.
Kalaycılığı öğretmek için çırak aradığını ancak bulamadığını kaydeden Çelik, "68 yaşındayım, ömrümün sonlarına yaklaştım. Bu mesleği öğretmek için çırak arıyorum ama bulamıyorum. Mesleğimin kaybolacağını düşününce gözlerim yaşarıyor" diye konuştu.
71 yaşındaki Musa Utku da 64 yıldan beri bu işle ailesinin geçimini sağladığını dile getirdi. Utku, "Kalaycılığı babamdan öğrendim. Mesleğe başladığım zaman kalaycılık mesleği gözde bir meslekti. Siparişler ardı ardına gelir, işleri yetiştirmekte zorlanırdık. Ancak işler son yıllarda iyice durgunlaştı. Geçmiş yıllarda malzemeleri alıp, köyleri tek tek geziyordum, iş yoğunluğundan dolayı bazen günlerce eve uğrayamıyordum. Gittiğim yerlerde bir ya da iki ay kaldığım zamanlar oldu. Gezgin kalaycılık işi de durgunlaşınca işlerin tadı tuzu kalmadı. Şu anda küçük dükkanda mesleğimi sürdürmeye çalışıyorum. Artık eski işler yok. Ayda bir iki iş gelirse kalay yapıyorum. Mesleğimi sevdiğim için bırakmak da istemiyorum. Çünkü 64 yılımı bu işe verdim. Bu meslekte yetiştirdiğim çırakların dükkan açıp mesleklerini devam ettirmelerini isterdim. Ancak kalaycılık mesleği bittiği için onlar da başka işlere yöneldiler" şeklinde konuştu.