Ergani’de Yükselen Sektör Arıcılık

Kırsal kesimlerindeki zengin bitki çeşitliliği ve florasıyla arıcıların uğrak yeri olan Ergani ilçesinde arıcılık sektör haline geldi.
Ergani’de önceki yıllarda parmakla sayılacak kadar az sayıda kişinin uğraştığı arıcılık, son yıllarda yapılan devlet teşviki sayesinde gelişerek yüzlerce kişinin geçim kaynağı olma noktasında sektörel konuma yükseldi. İlçedeki bal üreticilerinin en çok yakındığı durum ise son yıllarda piyasayı çıkmaza sokan sahte bal üretimi. Ucuz bal satışı nedeniyle sıkıntılı günler yaşayan her üretici, kendi müşteri kitlesini oluşturarak kendilerini ve sektörü ayakta tutmaya çalışıyor. İlçenin özellikle Makam Dağı ve bitki çeşitliliği yüksek bazı kırsal kesimlerine kovanlarını yerleştiren arıcılar, Karacadağ, Gezin ve Maden bölgelerinde de kovanlarını konuşlandırarak arıcılık faaliyeti yürütüyor. Merkeze bağlı Bahçekaşı mevkiinde arıcılık yapan Mustafa Subaşı’da 4 yıl önce merakla başladığı arıcılık uğraşını ileriye taşıyarak sektörel bazda kapasitesini arttıranlardan biri. İlçede arıcılıkla uğraşan yüzü aşkın kişinin olduğunu belirten Subaşı, arıcılığın son yıllarda ilgi çeken ve yükselen bir sektör haline geldiğini söyledi. Son yıllarda televizyon reklamlarıyla birlikte ilgi odağı haline gelen balın sektörü kötü etkilediğini belirten Subaşı, "Ucuz balla tüketicinin hem sağlığını hem de cebini tehdit ediyorlar. Bal üretimi meşakkatli ve özveri isteyen bir sektör. Dolaysıyla balın bu kadar ucuz olması olanaksız. Televizyon kanalları aracılığıyla tüketiciye ulaştırılan ucuz ballar hem sektörü olumsuz yönde etkiliyor, hem de insan sağlığını bozuyor" dedi.
ÜRETİCİLER DERTLİ
Bal üretiminin uğraş gerektiren bir sektör olduğunu belirten üreticiler, tamamen sağlığa zararlı olan glikoz yüklenerek elde edilen sahte balların özellikle düşük bütçeli ve bilinçsiz tüketiciler tarafından tercih edildiğini, bunun da bal piyasasını olumsuz etkilediğinden yakınıyor. Üreticiler, "Bir kovandan elde edilen ortalama bal miktarı 10-15 kilogram arasında değişiyor. Televizyon reklamları aracılığıyla tüketiciye 10 kilo balı 100 liraya satıyorlar. Yani neredeyse 1 kilo bal fiyatına 10 kilo bal satılıyor. Orijinal bal hiçbir zaman bu miktarda bu fiyatlara satılamaz" diye konuştu.
SEKTÖRE DEVLET DESTEĞİ
Ergani’de resmi rakamlara göre, Diyarbakır Arıcılar ve Bal Üreticileri Birliği’ne kayıtlı 42 üye var. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden edinilen verilere göre, yaklaşık 3 bin kovana sahip olan bu üreticiler her yıl kovan başına 10 lira devlet desteği alıyor. Ancak ilçede birliğe üye olmayan ve devlet desteği almadan bu sektörde faaliyet yürüten yüzlerce kişi kendi çaplarında fenni bal üretimi yapıyor. İlçe halk eğitim merkezi de arıcılık sektörünün gelişmesine katkı sağlamak için her yıl sertifikalı kurslar düzenliyor. Buna rağmen istismara çok açık bu sektör için uzmanlar, kaliteli balın kalitesiz baldan kolay ayırt edilmediğine vurgu yaparak “güvenmediğiniz yerden bal almayın” uyarısı yapıyor.

Haberleri