Eskişehir’de Anıza Doğrudan Ekim Çalişmalari

Eskişehir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, anıza doğrudan ekimin yaygınlaştırılması amacıyla özel bir firma tarafından geliştirilen makineyi çiftçilerinin kullanımına sundu.
İl Gıda ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Salih Söğüt, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, anıza doğrudan ekimin yaygınlaştırılması amacıyla özel bir firma tarafından, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) desteği ile geliştirilen makine, Eskişehir İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce bitkisel üretimi geliştirme projelerinden, Çevre Amaçlı Tarımsal Arazileri Koruma Programı (ÇATAK) kapsamında satın alındığını, eğitim ve yayım amacıyla çiftçilerin kullanımına sunulduğunu belirtti. Söğüt, "Geleneksel tarım yöntemleri ile toprak; tohum yatağını hazırlamak amacıyla günümüze kadar 1’inci ve 2’inci sınıf toprak işleme aletleriyle 2-3 hatta bazen de 4 defa işlenildiği, toprak işlemenin kazançları ve kayıpları değerlendirildiğinde toprağı işlemeden yapılacak üretimin (anıza doğrudan ekimin) daha kazançlı olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır. Toprak işleme ile iyi bir tohum yatağı hazırlanmış oluyor ancak toprağın yapısı bozulmakta su tutma kapasitesi azalmakta, bitkinin beslenmesine zarar vermektedir. Organik madde kayıpları oluşmakta, rüzgar ve su erozyonunun etkisi artmaktadır" dedi.
Söğüt, çiftçilerin toprağı kolay işleyebilmek için tehlikeli ve yasak olmasına rağmen anızı yakmakta ve yangınlara sebep olabildiğini belirterek şöyle devam etti:
"Bütün bu etmenlerin yanında bir de bu işlerin ekonomik boyutu da oldukça yüksektir. Bütün bu işlemler için sadece yakıt maliyeti dekara 6-8 litre mazot harcanmaktadır. En az mazot maliyeti kadarda diğer giderler (yağ, bakım onarım, amortisman ) hesap edildiğinde üretim maliyetinin çok yüksek olduğu ortaya çıkacaktır. Bütün bu etmenler göz önüne alındığında anıza doğrudan ekim ile yapılacak üretimin daha mantıklı ve karlı olduğu ortaya çıkmaktadır. Özellikle hububat üstüne hububat değil de münavebe dediğimiz değişik ürünleri nöbetleşe ekerek anıza doğrudan ekim yöntemi ile yapılacak üretimden çiftçimizin ve ülkemizin çok kazançlı çıkacağını düşünüyoruz. Bu amaçla alınmış olan anıza doğrudan ekim mibzeri Beylikova ilçesinde kullanılmaya başlanmıştır. Yapılan programlar ve çiftçilerimizin isteği doğrultusunda öncelik ÇATAK projesi kapsamındaki ilçelerin çiftçilerinde olmak üzere bütün ilçelerimizin çiftçilerinin kullanımına verilecektir."

Haberleri