Sağlık-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Örnek, "Diş hekimlerimiz, zor şartlar altında yoğun tempo ile çalışırken, adaletsiz performans sistemi altında eziliyor, işin niteliğinin önemsenmeyip niceliğinin önemsendiği bir sistemde sağlık hizmeti sunmaya çalışıyor" dedi.
Sağlık-Sen, diş hekimleri ve ağız diş sağlığı merkezi çalışanlarının sorunlarına dikkat çekmek amacıyla, Eskişehir’de "Kamuda Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetleri Çalıştayı düzenledi. Çalıştayın açılışında konuşan Sağlık-Sen Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Örnek, diş hekimlerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, çözüm önerilerini açıkladı.
Sağlıkta dönüşümle beraber halkın sağlık kurumlarına başvuru ve hizmet almasının artmasına karşın personel artışının aynı oranda yapılmadığını ifade eden Örnek, yetersiz istihdamın çalışanların iş yükünü daha da artırdığını dile getirdi.
Ağız ve Diş Sağlığı Haftası’nı, çözüm bekleyen sorunlar ile yaşadığımızı belirten Örnek, "Diş hekimlerimiz, zor şartlar altında yoğun tempo ile çalışırken, adaletsiz performans sistemi altında eziliyor, işin niteliğinin önemsenmeyip niceliğinin önemsendiği bir sistemde sağlık hizmeti sunmaya çalışıyor" şeklinde konuştu.
Vatandaşlarımızın yüzde 90’ının ağız ve diş sağlığı sorunu yaşadığını ve ağız-diş sağlığı konusunda yeterince bilinçli bir toplum olunmadığına dikkat çeken Örnek, tedavi bekleyen hasta sayısına kıyasla yetersiz sayıdaki hekimle, kısıtlı zamanlarda ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin en iyi şekilde verilmeye çalışıldığını ifade etti.
ÖRNEK: "AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI ÇALIŞANLARININ SORUNLARI ÇÖZÜME KAVUŞTURULMALI"
Diş hekimleriyle birlikte, diş protez teknisyenleri, diş klinik yardımcıları, ağız ve diş sağlığı teknisyenleri, röntgen teknisyenleri, diş hastanelerinde ve ağız ve diş sağlığı merkezlerinde devlet hastanelerinin ağız ve diş sağlığı kliniklerinde görev yapan tüm çalışanların sorunlarının da çözüme kavuşturulmasını isteyen Örnek, "Ağız ve diş sağlığı hizmetlerinde çalışma şartlarının ağırlığı ve artan iş yoğunluğunun getirdiği fiziki ve psikolojik yıpranma, personel istihdamını zorunlu hale getirmesine karşın, diş hekimi, diş protez teknikerliği ve teknisyenliği gibi ağız ve diş sağlığında hizmet veren kadrolarda yeterli istihdam yapılmamaktadır. Bunun yanı sıra çalışma standartlarının uygun olarak sağlanmaması fedakar çalışanlarımızı zor şartlarda çalışmaya mahkum etmektedir. Hizmetin sunulması için yeterli sayıda istihdamın sağlanması, çalışma standartlarının ve iş güvenliğinin sağlanması yüzde 70’ine yakını kas iskelet sistemi rahatsızlığı çeken, yüzde 30’a yakını varis hastalığına yakalanmış ağız ve diş sağlığı çalışanlarının en büyük mesleki beklentileridir. Bunun yanı sıra diğer sağlık hizmetlerinde görev yapan çalışanların ortak sorunları yani ek ödemelerin emekliliğe yansıtılması, yıpranma payı, kreş ya da ağız ve diş sağlığı çalışanlarımızın çözümünü bekledikleri sorunlardır" dedi.
"DİŞÇİLERİN SORUNLARI MASAYA YATIRILACAK"
Sağlık-Sen olarak, ağız ve diş sağlığı merkezleri, diş hekimleri ve ağız-diş sağlığı merkezi çalışanlarının sorunlarına dikkat çekmek ve çözüm önerilerini geliştirmek için bu çalıştayı düzenlediklerini ifade eden Örnek, çalıştay sonrası çıkacak sonucu ilgili platformlara taşıyarak, sorunların çözümü için çalışacaklarını söyledi.
Çalıştayın "Ağız ve Diş Sağlığı Hizmetlerine Genel Bakış" konulu 1. oturumunda, hizmet tanımı, Türkiye’de ağız ve diş sağlığı hizmetleri, mevzuat, istihdam, üniversite eğitimi ve mevzuatı, uzmanlık eğitimi ve ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin geleceği konuşulacak.
"Ağız ve Diş Sağlığı Çalışanlarının Sorunları ve Çözüm Önerileri" konulu 2. oturumda ise özlük hakları, ek ödeme, malpraktis, statü sorunları, mesai dışı çalışma, SUT fiyatları, sağlık sorunları, çalışma ortamı ve iş yükü konuları konuşulacak.