Eskişehir’in Kanser Tablosu

Eskişehir’de Halk Sağlığı Müdürlüğü bünyesinde yer alan Kanser Kayıt Merkezi kayıtlarına göre, kadınlarda meme kanseri yüzde 25, erkeklerde ise akciğer kanseri yüzde 20 oranında görülüyor.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde de (ESOGÜ) aktif olarak çalışan 6 personelin görev yaptığı Kanser Kayıt Merkezi’nde, kişilerin radyasyon ve onkoloji bölümlerinden verileri alınırken, tanı konmamış kanserlerin sisteme girilmediği belirtiliyor. Kanser ölümleri ile ilgili bilgiler ise hastanelerden araştırılarak resmi sisteme giriliyor.
Eskişehir Kanser Kayıt Merkezi’nin, Türkiye’de ilk aktif illerden biri olduğunu ifade eden merkez yetkilileri, 1996 yılından bugüne kadar hizmet verdiklerini, kanser konusundaki istatistiklerin aralarında Eskişehir’in de olduğu 15 ilin verilerinden hazırlandığını kaydettiler.
ERKEKLERDE AKCİĞER, KADINLARDA MEME KANSERİ
Öte yandan verilere göre kentte, erkeklerde birinci sırada akciğer, ikinci sırada prostat, üçüncü mesane kanseri, kadınlarda ise ilk sırada meme, ikinci sırada genital ve üçüncü sırada tiroit kanserleri ile karşılaşıldığı, kadınlarda meme kanserinin görülme oranının yüzde 25, erkeklerde akciğer kanserinin yüzde 20 oranında olduğu bildirildi.
Yetkililer ayrıca, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi’nde (KETEM), belirli kriterlerdeki kişilerin kanser konusunda erken teşhis ve tedavisinin amaçlandığını aktardı. Yetkililer, 30 yaş altı kadınlarda rahim ağzı kanseri, 40 yaş sonrası kadınlarda meme kanseri, 50-70 yaş arası kadın ve erkeklerde kolon kanseri, 50 yaş üzeri erkeklerde ise prostat kanseri taramalarının ücretsiz olarak yapıldığını da belirttiler.

Haberleri