Mersin Halk Sağlığı Merkezi Müdürü Dr. Aytekin Kemik, aileleri özellikle evde sigara içmemeleri konusunda uyararak, "Evde sigara içiliyorsa çocuklar ortalama günde 5 sigara içmiş kadar etkileniyor. Bebek hastalar için hastaneye 3 kat daha fazla başvuruda bulunulmakta. Ani bebek ölüm riski 2,5 kat artmakta" dedi.
Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğü ile Orman Bölge Müdürlüğü, Dünya KOAH Günü dolayısıyla Yenişehir ilçesine bağlı Emirler Mahallesi Kent Ormanı civarında ağaç dikme etkinliği düzenledi. Etkinliğe, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, Orman Bölge Müdür Yardımcısı Durmuş Bilal Akkuş, Orman İşletme Müdürü Hüseyin Çakıcıoğlu, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr.Sibel Atış Naycı ve Doç. Dr.Eylem Sercan Özgür, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ahmet Aydoğan, MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kasım Tanrıöver ile KOAH tanısı konulan hastalar, hasta yakınları katıldı. Etkinlikte konuşan Müdür Dr. Aytekin Kemik, KOAH’ın tıkayıcı tipte bir akciğer rahatsızlığı olduğunu söyledi. Uzun vadede bu hastalığın oluştuğunu belirten Kemik, "KOAH, toplumumuzda 40 yaşından sonra her 5 kişiden birinde görülen, mikrop sebepli olmamakla birlikte akciğeri tıkayan özellikle sigara, hava kirliliği ve obezite ile ortaya çıkan kronik ve uzun süren bir akciğer rahatsızlığıdır. Bugün Dünya KOAH Günü, burda olmamızın asıl sebebi KOAH hastalığına insanların dikkatini çekebilmektir. Dünyada ve ülkemizde hemen hemen 3. ölüm sebebi olan KOAH hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla burada üniversiteden hocalarımız, KOAH hastalarımız, vatandaşlarımız, Halk Sağlığı ve Orman Bölge Müdürlüğü ve diğer kamu kurumlarının personelleri olarak bir KOAH Ormanı oluşturmak istedik. Katkısı olan herkese teşekkür ediyoruz" diye konuştu.
Toplumda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH olduğunu vurgulayan Kemik, "Oysa 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir. Bu durumda, ülkemizde bulunan 3-5 milyona yakın KOAH’lı hastanın sadece 300-500 bini kendisinde hastalık olduğunu bilmektedir. Küresel Hastalık Yükü Çalışması verilerine göre, yılda 2,9 milyon kişi KOAH’tan ölmektedir. KOAH gelişiminde tüm dünyada en yaygın risk faktörlerinin başında sigara gelmektedir. Sigara Kullanımı KOAH ve onlarca kronik, öldürücü hastalığa neden olarak bebek, çocuk, yetişkin ayrımı gözetmeden halk sağlığını tehdit eden ve mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir sorundur" şeklinde konuştu.
"EVDE SİGARA İÇİMİ ANİ BEBEK ÖLÜM RİSKİNİ 2,5 KAT ARTIRMAKTA"
Aileleri özellikle evde sigara içmemeleri yönünde uyaran Kemik, "Ev içerisinde sigara içiliyorsa, çocuklar ortalama günde 5 sigara içmiş kadar etkilenmekte, bebek hastalar için hastaneye üç kat daha fazla başvuruda bulunulmakta, ani bebek ölüm riski iki buçuk kat artmakta, bebeklerde kolik tarzı karın ağrısı 2 kat artmakta, çocuklarda astım ve solunumsal enfeksiyon riski 2 kat artmakta, çocuklarda kronik bronşit ve akciğer kanseri sıklığı artmakta, eşi sigara içen kadınlarda akciğer kanserinden ölüm riski 2-3 kat artmaktadır. KOAH’da en sık görülen yakınmalar nefes darlığı, öksürük ve balgam çıkarmadır. Sigara içen kişiler öksürük ve balgamı kanıksarlar ve bu nedenle doktora başvurmazlar. Nefes darlığı nedeniyle fizik aktivitede azalma ortaya çıkar. Eforda nefes darlığı çeken kişi, zamanla evden çıkmamayı tercih eder hale gelir. Bu şekilde giderek artan fiziksel aktivite azalması, hastanın yaşam kalitesini bozarak hastalığın ilerlemesine neden olur, sakatlık ve ölüme yol açar. KOAH’lı hastaların yüzde 75’i yetersiz fiziksel aktivite göstermektedir. Hastalık ilerledikçe bu oran daha da yükselmektedir. Yirmi yıl boyunca izlenen KOAH’lı olgularda, haftada iki saat ve daha fazla yürüyüş yapan hastalarda hem KOAH nedeniyle hastaneye başvurularda hem de bu hastalık nedeniyle ortaya çıkan ölüm oranlarında yüzde 30-40 azalma saptanmıştır. Bu nedenle, hem bu hastalığın önlenmesi hem de ilerlemesinin engellenmesinde ‘fiziksel aktivitenin arttırılması’ gerekmektedir" ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından çam, defne, ardıç fidanları katılımcılar tarafından dikildi.