Ordu’nun Fatsa ilçesinde Ordu Büyükşehir Belediyesi Fatsa Çalışma Ofisi’ni açtı.
Mustafa Kemal Paşa Mahallesi Yaşaroğlu İş Merkezi’ndeki çalışma ofisinin açılışı dolayısıyla Fatsa Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi. Törene Ordu Valisi irfan Balkanlıoğlu, Büyükşehir Belediyesi Başkanı Enver Yılmaz, AK Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener, Fatsa Belediye Başkanı Hüseyin Anlayan, çevre belediye başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.
Büyükşehir Belediyesi Başkanı Enver Yılmaz törende yaptığı konuşmada, “Yaklaşık 2 ay önce fiili olarak açılan, eksiklikleri yani tamamlan Fatsa ofisimizi bugün açıyoruz. Her salı mesai saati başladığında Fatsa’da çalışacağız. Seçim sürecinde verdiğimiz sözleri yerine getiriyoruz. Biz, 732 bin nüfusla Türkiye’nin en küçük büyükşehriyiz. Nüfusu en küçük 32. Büyükşehir Belediyesi Ordu Büyükşehir Belediyesi’dir. Geliri en düşük belediye biziz bu anlamda. Türkiye’de borcu en yüksek belediyeyiz dolayısıyla. Bir ilde olması gereken bütün olumsuzlukları biz kendi bünyemizde Ordu olarak tutmuşuz. Geliri düşük büyükşehir ve borcu en fazla olan büyükşehir biz 150-160 trilyon borç beklerken 10 milyon liranın üzerinde borç aldık. Ama hiç enkaz edebiyatı yapmayacağız. Bu borç devletimizin, Ordulu hemşerilerimizin Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin borcudur diyoruz. Yapılanma sürecini de buna göre yapacağız. Biz Personel almayı beklerken 400 yakın personelimizin havuza göndermek ve başka kamu kurum ve kuruluşlarına gönderdik. Yani kadrolarımızda şişkinlik yapmadık, tam tersine 1815 olan personel sayımızı ilk etapta 1415’e düşürdük. Önümüzdeki ay 815 kişi işe alınacak diye kamuoyunda duyuruldu. Bu alım yeni alım değil, havuza gönderdiğimiz arkadaşlarımızı sözleşmesinin ihalesidir. Yeniden alım yapmayacağız” dedi.
Başkan Yılmaz sözlerine şöyle devam etti: “Büyükşehir olmadan önce Ordu’da tam 19 tane farklı fatura kategorisi vardı. Her bir ilçemizin farklı fatura tarifesi vardı. Büyükşehir olmadan önce Ordu’nun, Fatsa’nın ve Ünye’nin suyu farklıydı ama en düşük suyu Fatsa’mızda vardı. OSKİ kurulduktan sonra kanunda öncelikle yazılım ihalesi gerçekleştirdik. Sonra da su sayaçlarının okunmasına ilişkin bir ihale yaptık. Bu bizim tam 4,5 ayımızı aldı. Bunların hepsi resmi mevzuattan kaynaklanan sebepler. Arkadaşlarımıza dedik ki, ‘30 Büyükşehir içerisinde su kategorisi belirleyelim. Ordu’nun diğer büyükşehirle kıyasladığımızda su durumu nedir’ diye incelemek istedik. 30 büyükşehir içinde Ordu, Ünye Fatsa, Perşembe ve Gülyalı yani sahil şeridine bir kategori, yüksek ilçelerimize bir kategori getirmek kaydıyla büyükşehir olmadan önce su ortalamamız 3.40 lira iken, büyükşehir olduktan sonra il genelindeki su fiyatımız 2.05 liraya düştü. Ordu il genelinde suda uyguladığı fiyat ile şuan 30 büyükşehir içerisinde 2.05 TL fiyatıyla en ucuz su tarifesi uygulayan Büyükşehir Belediyesi, sorun şu bizim yaptığımız süreçten kaynaklanan yazımı 2 aylık süre içinde kullandığınız su size gelen faturalar 2 aylık faturadır. Bundan sonra aylık yazıldığı zaman faturalarda yüzde 50’ye yakın bir düşüş olabilir. OSKİ’nin şuan 206 bin abonesi var, bunu yıl sonunda inşallah 250 bin, gelecek yıl 300 bin civarında olacaktır. Dolayısıyla abone yaptığımız zaman suya hizmet getireceğiz suyunuzu akıtacağız. İlk defa işyeri ve mesken yeri ayırımı getirdik. İlk defa su aboneliğini ücrete tabi tutmuşuz. 448 TL su aboneliği belediyenin belirlediği bir tarife değil, kanunların belirlediği bir tarifedir. Bu ay sistemin tam oturacağının kanaatindeyim. Sistem oturduktan sonra suyla sorunlarımızı inşallah bitireceğiz. Tabi suda yüzde 100 mutlakıyet, yüzde 100 başarı hiçbir yerde yoktur.”
Ordu’nun büyükşehir olduktan sonra sıkıntıları da beraberinde getirdiğini belirten Yılmaz, “Bunun en bariz örneği Fatsa ilçemizdir. Fatsa ilçemiz Ordu’nun 3 büyük ilçelerindendir. Büyükşehir olduktan sonra bir takım sıkıntılar yaşadı. Bu sıkıntıları yönetim bazlı eleştirmeye kalkanları ben haklı bulmuyorum. Bu bir sistem sorunudur. Fatsa ilçemizin büyükşehir olmadan önce nüfusu 75 bin idi. Büyükşehir olduktan sonra 110 bin oldu. Büyükşehir olmadan 8 tane müstakil belediyesi vardı farklı farklı şimdi o belde belediyeleri personelleri ve borçları ile birlikte Fatsa Belediyesi’ne kaldı. Fatsa Belediyesi’nin büyükşehir olmadan önce İller Bankası’ndan geliri 2.5 milyon lira iken şimdi yarı yarıya 1 milyon 250 bin liraya düştü. Bu düşüşün yanında şunu da görmemiz lazım: Fatsa Belediyesi’nin su işleri, kanalizasyon işleri artık büyükşehirde, cenaze hizmetleri v.b hizmetler büyükşehirde. Dolayısıyla ilçe belediyesinden büyükşehire geçişinde aksaklıklar yaşandı. Bu normaldir. Bu sadece Fatsa Belediyesi’nde değil, büyükşehire adapte olan bütün ilçelerde bu sıkıntı mevcut. Ama biz büyükşehirle birlikte Fatsa Belediye Başkanımız ile tecrübesiyle ekibiyle önümüzdeki günlerden itibaren Fatsa’ya mega projeler yapacağımız bu projelerden bir tanesi kentsel dönüşüm meydan projesidir. Sürecini resmi olarak başlattık. Bu süreçte burada bulunan işyerlerini mağdur etmeden bu süreci devam ettireceğiz” şeklinde konuştu.
AK Parti Ordu Milletvekili İhsan Şener ise yaptığı konuşmada, “Ordu ilinin yol ağı Türkiye’de en büyük yol ağı olan illerden ikinci sıradadır. Büyükşehir Belediyemizin yol ihalesi ilimizin açısından son derece önemliydi. Gerçekleşecek ve iki yıl içinde hayata geçecek olması Ordu ilimiz için sevindiricidir. Ordu ilimizde, Büyükşehir Belediyemizde, hükümetimizle birlikte hem alt yapı hizmetlerinin hem de büyük yatırımların buraya gelmesi artık Ordu ilinin göç veren bir il değil, göç alan illerden birisi olacaktır” ifadelerini kullandı.
Törende Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu da bir konuşma yaptı. Balkanlıoğlu şunları kaydetti: “Türkiye artık geliştikçe, medeniyet artık ilerledikçe Avrupa’yla da iletişim artıkça insanlarda beklentiler artıyor. Türkiye geliştikçe belediyelerimizde buna bağlı olarak güçleniyor ve hizmetleri daha kaliteli vermeye çalışıyor. Sorunlarda buna bağlı olarak çözümleniyor. Şehirlerde buna bağlı olarak daha güzel ve yaşanır bir hale geliyor. Bu anlamda Fatsa çalışma ofisi Ordu Büyükşehir Belediyesine hayırlı uğurlu olsun. Emeğe geçenlere teşekkür ediyorum.”
Konuşmaların ardından protokol üyeleri açılışa katılan konuklara dondurma dağıttılar. Dondurma dağıtımı sonrası Ordu Büyükşehir Belediyesi Fatsa Çalışma Ofisi dualar eşliğinde açılış kurdelesi kesildi. Program ikramlarla son buldu.