Fethiye’nin 2. Karagözler mevkiinde bulunan yat çekek yerine Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından mevcut çekek yerinin imar durumunun olmaması nedeniyle tekneler çektirilmeyince tekne sahipleri ve yat imalatçıları zor durumda kaldı.
Yıllık 3 bin 500 teknenin bağlanıp bakımının yapıldığı alanın sörvöy gönderilmemesinden dolayı tekneler kıyıya çekilemeyince tekneciler bir araya gelip eylem yaptı. Tekneciler mevcut yat çekek alanında bir araya gelerek kendilerine yer gösterilmesini daha önce planlanan karaot yat çekek ve imalat yeri projesinin hayata geçirilmesini istediler. Mevcut yat çekek yerinde bir eylem gerçekleştiren tekne sahipleri ve yat imalatçıları karaottaki projenin hayata geçirilinceye kadar mevcut çekek yerinde bakım onarım ve imalatı devam ettirmek istediklerini bildirdi.
Fethiye Tekne Yat İmalat ve Çekekçileri İşletme Kooperatifi Başkanı Bülent Taşan, "Biz çekek yerlerimize şuandan itibaren tekne ve yat çekmiyoruz. Bakımlarını yapamıyoruz çünkü bize sörvöy gönderilmiyor. Denizcilik müsteşarından ve liman başkanından sörvöy gönderilemeyeceği söylendiğinden tekneleri çekemiyoruz. Aynı zamanda ben yat işletmecisiyim yatım var. yatımı karaya çekemiyorum. Çekemezsin diyorlar şuan da yatım denizde. Kıyıya çekmek için bekliyorum. benim zamanım bu kış sezonunda teknenin bakımını yapmak. Bu süre dolduğu zaman sezona ben bakımsız giremem. Girememekten öte işletme belgesi alamam ve turizm yapamam. Onun için derdimiz büyük. bu derdimiz için çare arıyoruz. Arkadaşlar onun için toplandı onun için buradayız. 3 bin 500 teknede en az 3 kişi olsa 10 bin kişinin etkileneceğini düşünüyoruz. Bunun içinde Fethiye’nin sanayisi, hırdavatçısı ve boyacısı malzeme satanları dahil değildir. Buradan ekmek yiyenler dahil değildir. Direkt olarak 3 bin 500 teknede çalışan işçiler 10 bin işçiyi tamamlamaktadır. Ayrıca bu işlerlerinde çalışan çekicilerde hariçtir” dedi.
FETHİYE’DE DENİZCİLİK BİTECEK
Fethiye Deniz Ticaret Odası Başkanı Şaban Arıkan da, “2015 yılında geçici izinle çalışan bütün işletmeciler kapatılacak. Denizcilik bakanlığımız önlem olarak sörvöy yerler yapmayacağını söylediler. Sörvöy hizmeti yapmayacağım demek çekek yerlerin imalathanelerinin kapatılması demek. Şuanda burada arkadaşlarımızın hepsi yasal durumda çalışmamaktalar. Şuanda yerlerinin bakımını yapsalar bile Sörvöy hizmeti alamayacaklar. Dolayısıyla ne bu tekneler satılabilecek ne turizm işletmecisi yapabilecek. Çünkü bunların çalışabilmesi için sörvöy izninin alıp denize elverişli belgesini tamamlaması gerekiyor. Yat işletme belgesi alarak çalışılması gerekiyor. Dolayısıyla yat işletme belgesin alamayacaklar. Alamadıkları zamanda da Fethiye deniz turizmi bitmiş olacaktır. Arkadaşlarımızda merak etmesin biz bu gece Ankara’ya gideceğiz. Tekrar bakanlıklarımızla görüşme yapacağız. Çevre bakanlığına ulaştırma bakanlığına tekrar gideceğiz. İnşallah Ankara’daki arkadaşlarımızda biraz daha sağ duyulu olurlarsa bu konuyu aşarız diye düşünüyorum” dedi.
Yıllardır teknecilik yapan denizcilerde, "Gerekirse Cumhurbaşkanımızın veya başbakanımızın bu olaya el atmasını istiyoruz. Bizim bürokrasiyle uğraşacak vaktimiz yok. biz 15 yıldır bu proje ile uğraşıyoruz ve bir 15 yıl daha gerekirse uğraşırız ama bu işi de sonlandırmak istiyoruz” diyerek, uygulamaya tepki gösterdiler.