Bombaların evine hapsettiği insanların isyanı, bir savaşın arka yüzü hatta daha fazlası, bir Filistinli yazarın günlüklerinden sahneye yansıyor.
Hiç bitmeyen savaş gerçeği içerisinde ayakta kalmaya çalışan bir halkın gündelik yaşamı, Filistinli Yazar, Avukat ve İnsan Hakları Savunucusu Raja Shehadeh’in günlüklerinde farklı bir pencereden anlatılıyor.
Devlet Tiyatroları, İngiliz yazar David Greig’in oyunlaştırdığı ‘Bülbül Susturulduğunda’ isimli oyunla televizyon ekranlarındaki savaş gerçeklerini yaşayanlarının gözünden sahneye taşıyor.
İstanbul Devlet Tiyatrosunda geçtiğimiz gün seyirciyle buluşan ‘Bülbül Susturulduğunda’ isimli oyunun yönetmeni Özgür Yalım eseri ‘aynı zamanda bireysel bir direnişin örneği’ olarak tanımlıyor.
Gündelik yaşamımıza birkaç dakikalık haberlerle yansıyanların ötesinde bombaların ardında kalan ayrıntılar ve evine hapsolan bir insanın ayakta kalma mücadelesi oyuncu Alptekin Serdengeçti’nin tek kişilik performansıyla anlatılıyor.
GERÇEĞİN KENDİSİYLE ŞEKİL ALAN BİR OYUN
Gerçeğin kendisiyle şekil alan bir oyun olan ‘Bülbül Susturulduğunda’ tek kişi ve tek mekândan oluşan bir sunumla seyirci karşısına çıkıyor. Oyunun dekoru ise daha önce sahnelenmiş oyunlarda kullanılan parçalardan oluşuyor.
Oyunda, Filistin’in Batı Şeria bölgesini bir kez daha işgal eden İsrail ordusu 2002 yılında Ramallah kentini bombalıyor.
Ramallah İsrail askerlerinin şiddet uygulamaları altında kıvranıyor ve uzun süreli bir sokağa çıkma yasağı var.
Filistinli yazar, hukukçu ve insan hakları savunucusu Raja Shehadeh ise evinde tek başına ve mahsur kalmış durumda.
Bu ağır süreç boyunca, günlük yaşantısını sürdürme savaşı veren ve günlük tutan yazarın yazdıklarından uyarlanan oyun, seyirciyle Üsküdar Stüdyo Sahnede buluşuyor.