Antalya Fırıncılar Odası Başkanı Musa Kazım Buhurcu, fırıncı esnafının sorunlarının gün geçtikçe çoğaldığını söyleyerek, “Son zamanlarda Antalya’da ruhsatsız ya da unlu mamul ruhsatı ile ekmek ve ekmek çeşitleri üretimi artmış, hızla artmaya da devam etmektedir” dedi.
Fırın işletmesinin İş yeri Açma Çalışma Ruhsatını almadan açılamayacağı ve üretim yapamayacağının herkes tarafından bilindiğini belirten Antalya Fırıncılar Odası Başkanı Musa Kazım Buhurcu, “Unlu mamul ruhsatı ile yufka, bazlama, simit, poğaça, kadayıf, mantı, pasta, börek ve benzeri unlu mamulleri dışında başka bir ürün üretiminin yapılamayacağı 2005 tarihli İş yeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte belirtilmiştir. Bu sebeple de unlu mamul ruhsatı alınarak ekmek üretimi yapılamayacağı kamuoyunun ve resmi kurumların malumudur. Ancak, unlu mamul ruhsatı ile ekmek üretimi yapıldığı ve satıldığı ve resmi kurumların buna bir şey yapamadığı görülmektedir” dedi.
Ruhsatsız ekmek fırını açan işletme sahiplerinin Tarım İl Müdürlüğünden bir dilekçe ile aldıkları işletme kayıt belgesini iş yeri açma çalıştırma ruhsatı yerine geçtiğini beyan ederek kamuoyunu, iş yeri açacak veya devir alacak kişileri yanlış bilgilendirdiğini ifade eden Buhurcu, şunları kaydetti:
”Ekmek fırınları özel yapı şeklini gerektiren işletmelerden olup gayri sıhhi işletmeler sınıfında yer almaktadır. 14.07.2005 tarihinde çıkan İş yeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğe ek olarak 13.Nisan.2007 tarihli İş yeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair Yönetmelikte Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde açılacak olan fırınlar için en az 250 metrekare şartı getirilmiştir. 25 Temmuz 2010 tarih ve 27652 sayılı resmi gazetede yayınlanan yeni İş yeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelikte ise ayrık nizamda müstakil binalarda açılmış olması şartı getirilmiş ancak 25.06.2014 tarihinde Danıştay Sekizinci Dairesince iptal edilmiştir. İptal kararına yapılan itirazlar sonucu 14.07.2005 tarihli ve 2005/9207 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan İş yeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin 5 inci maddesinin birinci fıkrasının (m) bendi 26.11.2014 tarih ve 29187 sayılı Resmi gazete de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. (m) bendinde, ekmek fırınlarının bu amaca tahsisli ayrık nizamda müstakil binalarda açılmış olması (Ancak, alışveriş merkezleri içinde bulunan 1000 metrekare ve üstü alana sahip hipermarket, süpermarket, grosmarket ve mega market gibi adlar ile açılan iş yerleri bünyesinde yer alan fırınlarda ayrık nizamda müstakil bina şartı aranmaz diye belirtilmektedir. 14.07.2005 tarihinde çıkan İş yeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğinin Ek-2 sinde yer alan Gayrisıhhi Müesseseler Listesi kısmının (C) bölümünün (6) numaralı alt başlığında yer alan (6.18) numaralı maddesinde sanayi bölgeleri ile mesken amacıyla kullanılmayan müstakil binalarda kurulan hipermarket, süpermarket, grosmarket ve mega marketlerin içinde açılacak olan fırınların şartları mevcut iken bazı ilçe belediyelerimiz yönetmelik şartlarına uygun olmayan işletmeleri alışveriş merkezleri statüsünde değerlendirerek yanlış ruhsat vermektedirler. Antalya Fırıncılar Odası olarak Antalya 3.Asliye Ticaret Mahkemesinin 2014/556 değişik iş sayılı tespit kararı ile ekmek maliyet hesaplaması yaptırılmıştır. Odamızın ve Ticaret Odası’nın belirlemiş olduğu ekmek fiyatlarının altında ve özellikle de ekmeğin maliyetinin altında bir rakama ekmek satışının yapılamayacağı Çankırı 1. Asliye Hukuk Mahkemesinin 2013/41 esas 2013/472 karar sayılı ilamı ile resmiyet kazanmıştır. Mahkeme kararını ve maliyet rakamlarını emsal gösteren fırıncı esnafımız ucuz satış yapan bir fırına noter kanalıyla uyarıda bulunabilecek, yapılan uyarıyı dikkate almayan fırıncıya dava açarak ucuza satmasına engel olabilecek ve uğradığı zararı tazmin edebilecektir.”