Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Bayraktar, peşin fiyattan fındık alımı yaptıklarını ve 2006 yılından kalan borçlarını da Ekim sonu veya Kasım ortası itibariyle tamamen ödeyeceklerini söyledi.
Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Bayraktar ve beraberindeki heyet, Vakfıkebir’e gelişlerinde Vakfıkebir Fiskobirlik Yönetim Kururlu Başkanı İfan Çakar ve yönetim kurulu üyesi Muharrem Somoğlu karşıladılar.
Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Bayraktar, yaptığı açıklamada, fındık hasat ve alım zamanı olduğu için sezon değerlendirmesi yapmak hem de bölgede meseleleri yerinde görmek için kendilerine bağlı kooperatiflere ziyarette bulunduklarını belirtti. Bayraktar, “Dolayısıyla kooperatiflerimizin dertleri ve sıkıntıları var mı ayrıca kendi plan ve programlarımızı yetkili arkadaşlarımıza anlatıyoruz. 2006 yılından kalma üreticiye olan borcumuz için nasıl bir yapılanma süreci içersindeyiz bu süreci arkadaşlarımızla değerlendirelim istedik. Dolayısıyla hem kooperatif hem de şirketler anlamında yönetici arkadaşlarımıza bilgi vererek onların da görüşlerini alıyoruz” dedi.
“Biz Fiskobirlik olarak Doğu Karadeniz’de 8 Ağustos, Batı Karadeniz’de 20 Ağustos’ta fındık alımlarına başladık” diyen Bayraktar, “Özellikle Doğu Karadeniz Bölgesinde ürün biraz sıkıntılı bu sebeple yeterli üren alabildiğimizi söyleyemem. Batı Karadeniz’de alımlar devam ediyor iyi bir noktaya geldik. Totalde dün itibariyle bin tonu aştık. Hedefimiz beş bin tonu geçmektir. Onu da geçeceğimizi umuyorum. Alımlarımızda bölgesel olarak fiyatlar araştırılarak örneğin Vakfıkebir’de bu gün serbest piyasa fiyatı ne ise onun üzerinde bir fiyatla fındık alımı yapıyoruz. Ayrıca tüccar gibi emanet fındıkta alımı yapıyoruz. Üretici bıraktığı fiyat üzerinden değil satmak istediği gün üzerindeki fiyattan alım yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
2006 yılında kalma borçlarının ödeneceğini kaydeden Bayraktar, “2006 yılında piyasada fındık 2.500 TL iken Fiskobirlik 5 bin liradan fındık alımı yaptı. Dolayısıyla 2005 yılı borcu dururken bu fiyattan alımlar yapıldı. Bu alımlarda yanlışlık yapıldı ama burada temel yaklaşım üreticiye katkı sağlamaktı. 2006 yılında fındığını Fiskobirlik’e 5 TL’den verenler 2005 yılında Fiskobirlik’in üreticiye ödeyemediği borcu olduğunu bilerek verdiler. 2005 den bu güne Fiskobirlik’in bu alımlarda katlandığı maliyet 400 milyon olarak hesaplandı. Bu paranın da bu gün itibariyle yüzde 93’ü ödenmiş durumda. Eski borçtan anapara üzerinden yüzde 7’lik bir borcumuz kaldı. Fiskobirlik’in kooperatifler kanununa göre ettiği zararın yasa gereği üreticiye verebilirdi. Fiskobirlik yasa gereği ödemesi gerekmeyen bir borcu ödemeye çalışıyor. Fiskobirlik aslında kar ve zarar esasına göre kooperatif kanununa tabi, 2005’te kar etti kar dağıttı 2006 yılında zarar etti zarar dağıtması gerekirdi. Yani ödemek zorunda olmadığı bir borç bu. Fiskobirlik canını dişine taktı bu borcu ödemeye çalışıyor fakat kamuoyunda bu borç ise Fiskobirlik fındığı aldı parayı ödemiyor şeklinde algılanıyor. Fiskobirlik güven anlamında borcuna sahip çıkıyor ve fedakarlık yapıyor. Bunun dışında şu an itibariyle yüzde 7’lik borcumuz kaldı. Ekim sonu itibariyle ve en geç kasım ortalarında borcumuzu tamamen ödeyeceğiz” diye konuştu.
Farklı rekolte tespitleri konusunda ise Bayraktar, “Genelde sanayicinin kendi pozisyonuna göre rekolte tespiti yaptığını, ziraat odaları ise bulundukları pozisyon gereği rekolteyi az gösterme çabası içersindeler. Rekolte meselesinde aslında sırtında küfe olan sorumluluğu olan kurumların rekolte tespitini dikkate almak lazım. Tabi ki Fiskobirlik’in yaptığı tespitler doğru tespitlerdir. Bizin Fiskobirlik olarak yaptığımız son 20 yılın rekolte tespitinde yanılma payımız yüzde 2’ler seviyesindedir. Aslında bunlara yurt dışındaki alıcılara şirin görünmek için söyleniyor. Bu işin çözümü herkes rekolte açıklaması yapmayacak, ortak komisyon bu açıklamayı yapacak. Türkiye’de rekolte bu yıl az bunu ortaya koymak lazım. Bizim önceliğimiz fındık alımı değerini buluyor. Tüm sıkıntı kamuoyunda fındığın üreticisinin derdine nasıl derman olacağız olmalı. Ama maalesef biz düştük fındık 10 lira mıdır 15 lira mıdır meselesine. Türkiye aslında fındık gibi bir nimet var elimizde ama her fındık sezonu sorunlu geçiyor. Bunda devletin, siyasilerin, Fiskobirlik’in hatta üreticilerinde herkesin payı var. Böylesine kıymetli bir ürünü yönetemiyoruz” şeklinde konuştu.
Fiskobirlik’in son 5 yıldır bakış açısında bir değişikliğe gittiğini belirten Bayraktar, şunları söyledi:
“Geçmişte Fiskobirlik alım yapan idarecileri devlet tarafından atanan ve mevcut yönetim kurullarına siyasi paksılar yapılan bir kurumdu. Başkalarının yönettiği bir yapıyı bizler devir almışız. Fiskomarlar’da bu anlayışla yönetilmiş. Fiskobirlik özerkleştikten sonra tüm brimleriyle para kazanmak zorunda, Vakfıkebir’de de Fiskomar düşünüyoruz. Bu gün de bu arada arkadaşların belirlediği bir yer var, orayı bakacağız. Kamuoyunun şunu bilmesi lazım Fiskobirlik para kazanmak için her meseleye girmesi şart. Fiskomar’ların para kazanması lazım. Üreticinin de Fiskomarlar’a sahip çıkması gerektiğini düşünüyoruz.”