Fiziksel Hareketsizlik Birçok Hastalığın Ortak Risk Faktörü

Mersin İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, fiziksel hareketsizliğin birçok hastalığın ortak risk faktörü olduğunu ifade ederek, "Kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, bazı kanser türleri, solunum sistemi hastalıkları ve kas-iskelet sistemi hastalıkları gibi birçok hastalığın ortak risk faktörlerinden birisi fiziksel hareketsizliktir" dedi.
Mersin Halk Sağlığı Müdürlüğü koordinasyonunda, obeziteye karşı organize edilen ’sağlıklı yaşam’ yürüyüşleri devam ediyor. Bu hafta da Mersin İdmanyurdu Meydanı’nda başlayan yürüyüş, Suphi Öner Öğretmenevi karşısı git gel yapılarak son buldu. Yürüyüşe, Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, müdür yardımcıları, Halk Sağlığı Müdürlüğü şube müdürleri, Toplum Sağlığı Merkezi sorumlu hekimleri, Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Toplum Sağlığı Merkezi personeli, diğer kamu kurum kuruluşlarının personeli ile vatandaşlar katıldı. Sağlıklı beslenme ile hareketli yaşam kapsamında sloganların yer aldığı afişler taşınılarak farkındalık oluşturulmaya çalışıldı. Yürüyüş sonunda açıklama yapan Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, fiziksel hareketsizliğin birçok hastalığın ortak risk faktörü olduğunu kaydederek, "Kalp-damar hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, bazı kanser türleri, solunum sistemi hastalıkları ve kas-iskelet sistemi hastalıkları gibi birçok hastalığın ortak risk faktörlerinden birisi fiziksel hareketsizliktir. Fiziksel hareketsizlik, dünya genelinde ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almakla birlikte obezitenin ana nedenlerinden birisidir. Bu yüzden fiziksel aktivitenin arttırılması sadece bireysel değil toplum sağlığının korunması açısından önem arz ettiğinden, toplum tabanlı bir yaklaşım gerektirmektedir" dedi.
"DÜZENLİ EGZERSİZ YAPMAK ÖNEMLİDİR"
Çağımızın hastalığı olan obezitenin önlenmesi içinde sağlıklı beslenme kadar düzenli egzersiz yapmakta gerektiğini vurgulayan Kemik, "Egzersizi planlı, programlı ve gün içerisinde belli bir kalori harcamaya yönelik olarak yapılan hareketler olarak tanımlayabiliriz. En iyi ve kolay egzersiz yürüyüştür. Günlük 45 dakika orta hızda yapılan egzersiz pek çok kronik hastalıkların oluşum riskini azaltmakla birlikte, ideal kiloya ulaşmada ya da kiloyu korumada, metabolik hızı arttırmakta, stres ve depresyondan uzaklaştırma gibi pek çok faydasını sayabiliriz. Toplumda özel donanım ve ders gerektirmeyen, güvenli, basit ve ücretsiz bir egzersiz olan yürüyüşün önemini vurgulamak, sağlık üzerine etkileri hakkında farkındalık oluşturmak ve toplumumuzu düzenli fiziksel aktivite yapmaya teşvik etmek amacıyla Sağlık Bakanlığımızca ’Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Yaşam’ sloganıyla yürüyüşler yapılmaya başlanmıştır. Bu yürüyüşlerdeki amacımız personellerin fiziksel aktivite yapmalarını sağlamak kadar halkımızın da düzenli fiziksel aktivite yapması konusunda farkındalık oluşturmaktır" şeklinde konuştu.

Haberleri