Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği’nin (GABB) toplantısında konuşan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, bilinçli bir şekilde toplumda eski olayların tekrar yaşanacağı duygusunun oluşturulmak istendiğine dikkat çekerek, insanların 90’lı yıllar psikolojisine sokulmak istendiğini vurguladı.
GABB tarafından IŞİD’in saldırıları yüzünden Irak’ın Sincar bölgesinden kaçarak, Türkiye’ye sığınan Yezidilerin durumuna ilişkin Sümerpark Resepsiyon Salonu’nda toplantı düzenlendi. Toplantıya, GABB ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı ve merkez ilçe belediye başkanları katıldı.
“HALK MÜLTECİLERE EVİNİ AÇTI”
Toplantıda konuşan Kışanak, Sincar’daki katliamlardan kaçarak, gelen 30 bini aşkın Yezidi için Şırnak, Uludere, Silopi, Cizre, İdil, Mardin, Nusaybin, Viranşehir, Kızıltepe, Diyarbakır, Siirt ve Batman’da ortak yaşam alanları oluşturulduğunu anımsatarak, mültecilerin her türlü ihtiyaçlarının yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri ve bölge halkınca sağlandığını ifade etti. Bir buçuk aydan bu yana Kobani’ye IŞİD’in saldırıları üzerine göç etmek zorunda kalan 100 bini aşkın Kobanili için de Suruç’ta ve sınıra yakın bölgede yaşam alanları oluşturulduğuna dikkat çeken Kışanak, çevredeki il ve ilçelere gidenlere ise halkın evini açtığını kaydetti.
“MALİYET YILLIK GELİRLERİ AŞIYOR”
Sincar ve Kobanili yaklaşık 150 bin kişinin bölge kentlerine göç ettiğine işaret eden Kışanak, “Bunlardan 7 bin 506 kişi Diyarbakır, 83 bin 638 kişi Şanlıurfa, 4 bin 846 kişi Mardin, 2 bin 405 kişi Batman, 996 kişi Siirt, 4 bin 371 kişi Şırnak’ta olmak üzere, toplam 103 bin 737 kişi belediyelerimizin ve birliğimizin koordine ettiği ortak yaşam alanlarında, bir kısmı akrabalarının evlerinde, bir kısmı ise bireysel imkanlarıyla farklı kentlerde yaşamını sürdürmektedir. Bunlardan 19 bin 813 kişi Şengalli, 83 bin 924 kişi ise Rojavalıdır. 6 bin 120 kişi AFAD’ın Suruç-1 ve Suruç-2 kamplarında, 2 bin 840 kişi ise AFAD’ın Midyat kampındadır. Göçün başlangıcından bugüne kadar geçen üç aylık süre zarfında belediyeler 36,4 milyon TL harcadı. 18 adet toplu yaşam merkezinde 3 bin 530 çadır kuruldu, altyapı ve donanımların sağlandı, barınma, beslenme, sağlık, eğitim, psikolojik destek, iletişim, ulaşım, temizlik gibi temel hizmetler yürütüldü, yürütülüyor. Bölgemizin altı ilinde oluşturulan ortak yaşam alanlarında sınırlı bütçe imkanlarıyla destek hizmeti hala sürdürülmektedir. Bu ölçekteki kitlenin sadece günlük üç öğün beslenme maliyeti bir milyon TL civarındadır. Altyapı, donanım, barınma, sağlık, eğitim, güvenlik, ulaşım, temizlik, enerji, organizasyon, iletişim, psikolojik destek gibi hizmetler dikkate alındığında belediyelerimizin yıllık gelirlerini aşan bir maliyetle karşı karşıya olduğumuz görülecektir” dedi.
“ULUSLARARASI KURULUŞLARA ÇAĞRI”
Kışanak, bölge kentlerinde yerel yönetimler insani dramı ve krizi çözmeye çalışırken, hükümetin trajediye kayıtsız kaldığını, sorunun yerel yönetimlerin çapını aşan bir noktaya gelip dayandığını da savunarak, uluslararası ve ulusal yardım kuruluşlarına, yardımlarını yerel organizasyonlara ulaştırmaları yönünde çağrı yaptı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı ise son yaşanan olaylara ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İnsanların 90’lı yılların psikolojisine sokulmak istendiğine dikkat çeken Anlı, herkesten normal yaşantısını sürdürmesini, tepki ve taleplerin demokratik bir şekilde ortaya konmasından bir sakınca olmadığını söyledi. Bilinçli bir şekilde toplumda eski olayların tekrar yaşanacağı duygusunun oluşturulmak istendiğine işaret eden Anlı, kaosu çağrıştıran söylemlerin toplumda karşılığını görmeyeceğine inandığını sözlerine ekledi.