Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği eğitim sorumlusu Prof. Dr. Yusuf Yağmur, bugüne kadar birçok başarılı operasyona imza atarak, obezite hastalarının sağlığına kavuşmalarını sağladı.
Prof.Dr. Yusuf Yağmur’un geçen günlerde ameliyat ettiği 138 kilo olan 5 çocuk annesi Şükran Çiftçi, yemeğe düşkün olduğunu, yemekte ayrım yapmadan her şeyi yediğini söyledi. Biraz dikkat etmeyince, ölçüyü kaçırdığını anlatan Çiftçi, "Bu nedenle aşırı derecede şişmanladım. Artık nefes almakta bile zorlanıyordum. Yürürken, merdiven çıkarken bile bir hayli zorlanıyordum. Sağlığım elden gitmek üzereydi. Gerek medya ve gerek yakın akrabalarımın telkinleri üzerine internetten kapsamlı bir araştırma yaptım. Prof.Dr. Yusuf Yağmur beyin, bugüne kadar benim durumda olan birçok hastayı sağlığına kavuşturduğu bilgisini aldım. Eşimin rızasını alarak, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne başvurdum. Gerekli tetkikleri yaptıktan sonra, ameliyata aldılar. Son derece başarılı bir operasyon yapıldı. Ameliyat sonrası kontrollerim de yine dikkatle yapıldı. Şimdi çok mutluyum. Sağlığıma kavuştum” dedi.
TEDAVİ İÇİN MERSİN’DEN DİYARBAKIR’A GELDİ
Mersin’de ikamet eden ve 155 kiloya ulaşan Kıymet Yılmaz ise, rahatsızlığının ciddi boyutlara ulaştığını ve hiç bir iş yapamaz hale geldiğini söyledi. Nefes darlığı nedeniyle yürüyemez olduğunu belirten Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü: "Psikolojik olarak moralim bozuldu. 155 kiloya ulaştım. Her gün sanki sırtımda yük taşıyormuş gibi kendimi halsiz ve bitkin hissediyorum. İnternette yaptığım araştırmalarda, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin, bu konuda bir hayli mesafe kat ettiğini ve başarılı ameliyatlar yapıldığını öğrendim. Diyarbakır’daki akrabalarımız da, aynı yönde görüş bildirince, eşimle karar alıp Diyarbakır’a geldik. Gerekli tetkikler yapıldı. Prof.Dr.Yusuf Yağmur hocayla tanıştık. Bizle yakından ilgilendi, sorunlarımı dinledi. Anlatılmayacak kadar bir ilgi ve yakınlık gösterdi. Kendisine ve ekibine minnettarım. Sevecenliği ve güler yüzlülüğünü anlatamam. İnsan sevgisiyle dolu değerli bir hocamız. Hastalığım hakkında bana bilgi verdi. Güven duydum. Adana’dan, İstanbul’dan, Antalya ve Konya’dan gelen obezite hastalarıyla tanıştık. Çok şükür ameliyat oldum şu an sağlığım iyi bir sıkıntım yok, Allah razı olsun emeği geçenlerden.”
“HASTALARIMIZIN SAĞLIĞI GAYET İYİ”
Prof.Dr. Yusuf Yağmur da, obezite cerrahisinde yaygın uygulanan gıda alımını kısıtlayıcı ameliyatlarından olduğunu ifade ederek, kısıtlayıcı etki mide hacmi küçültüldüğü için daha erken doyularak gerçekleştirdiğini söyledi. Midenin fundus adı verilen dış kısmından açlık hormonu salgılandığını anlatan Prof.Dr. Yağmur, şöyle konuştu: "Bu hormona ghrelin adı verilir. İştah hormonlarının büyük bir kısmı midede üretildiği için iştahta azalma ve öğün aralarında açlık hissinde gerileme görülür. Açlık hormonu olarak bilinen ghrelin hormonunun salgılandığı midenin fundus bölümünün çıkartılmasıyla oluşan tokluk hissi de iştah azalmasına yol açarak kilo kaybına katkıda bulunur. Bu hormon obezitenin önemli nedenlerinden biridir. Açlık hormonunun sleeve gastrektomi ile düzeyinin azalması kilo kaybının mide bandından daha güçlü ve kalıcı olmasına neden olmaktadır. Sleeve gastrektomi ameliyatı sırasında midenin büyük bir kısmı geriye dönüşü olmadan laparaskopik yöntemle midenin büyük kenarı dikey olarak kesilip çıkarılır. Geriye bırakılan mide dokusu yaklaşık 150-200 ml civarındadır. Komplikasyon olarak tüm cerrahi girişimler için de geçerli olan kanama, organ yaralanması, emboli ve anesteziye bağlı komplikasyonlar ve midenin kesilen ve dikilen hattından olan kaçaklar görülebilir.”