Vücut kitle indeksi (BMI) 58 olan 38 yaşında hastaya, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği eğitim sorumlusu Prof. Dr. Yusuf Yağmur, sleeve gastrektomi (tüp mide) operasyonunu gerçekleştirdi.
Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof.Dr. Yusuf Yağmur, başarılı bir ameliyata imza attı. Yaptığı başarılı ameliyatlar serisine bir yenisini daha ekleyen ve 134 kiloluk hastayı eski sağlığına kavuşturan Prof. Dr. Yusuf Yağmur, hastalıkla ilgili aktardığı bilgide, sleeve gastrektomi obezite cerrahisinde yaygın olarak uygulanan gıda alımını kısıtlayıcı ameliyatlarından olduğunu ifade ederek, kısıtlayıcı etki mide hacmi küçültüldüğü için daha erken doyularak gerçekleştirdiğini söyledi. Prof. Dr. Yağmur, "Midenin fundus adı verilen dış kısmından açlık hormonu salgılanır. Bu hormona ghrelin adı verilir. İştah hormonlarının büyük bir kısmı midede üretildiği için iştahta azalma ve öğün aralarında açlık hissinde gerileme görülür. Açlık hormonu olarak bilinen Ghrelin hormonunun salgılandığı midenin fundus bölümünün çıkartılmasıyla oluşan tokluk hissi de iştah azalmasına yol açarak kilo kaybına katkıda bulunur. Bu hormon obezitenin önemli nedenlerinden birisidir. Açlık hormonunun sleeve gastrektomi ile düzeyinin azalması kilo kaybının mide bandından daha güçlü ve kalıcı olmasına neden olmaktadır. Sleeve gastrektomi ameliyatı sırasında midenin büyük bir kısmı geriye dönüşü olmadan laparaskopik yöntemle midenin büyük kenarı dikey olarak kesilip çıkarılır. Geriye bırakılan mide dokusu yaklaşık 150-200 ml civarındadır. Komplikasyon olarak tüm cerrahi girişimler için de geçerli olan kanama, organ yaralanması, emboli ve anesteziye bağlı komplikasyonlar ve midenin kesilen ve dikilen hattından olan kaçaklar görülebilir" dedi.
Obezite ameliyatının Gazi Yaşargil Devlet Hastanesi’nde ameliyatın başarılı bir şekilde yapıldığını medyadan duyduğunu belirten hastanın eşi Salih Şanlı, ameliyatı gerçekleştiren Yağmur’a teşekkürlerini illetti.