Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkçe’nin doğru kullanılması ve gençlere tarih bilincinin kazandırılması için Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ile işbirliğine gitti.
Protokol, Gençlik ve Spor Bakanlığı Müsteşarı Faruk Özçelik ile Prof. Dr. Derya Örs tarafından Gençlik ve Spor Bakanlığı’nda yapılan bir törenle imzalandı.
Müsteşar Faruk Özçelik, imza töreninde yaptığı konuşmada, Gençlik ve Spor Bakanlığı gençlerimizin sosyal ve kültürel gelişimine katkı sağlamak, Türk dili, tarihi ve kültürü ile ilgili konularda ortaklaşa bilimsel araştırmalar ile eğitim ve kültür faaliyetleri yapmak, yaptırmak, bu konularda, seminer, sempozyum, konferans, geziler, ulusal ve uluslararası etkinlikler düzenlemek, yayınlar yapmak ve bu alanlardaki çalışmaları desteklemeye yönelik olarak Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ile işbirliği yaptıklarını söyledi.
Bu protokol ile günlük hayatta, kitle iletişim araçlarında, gençlik merkezlerinde, gençlik kamplarında, sportif etkinliklerde ve sosyal hayatın diğer alanlarında gençlerin Türkçe’yi doğru ve güzel kullanması ile gençlere tarih bilincinin kazandırılması hedefleniyor.
Özçelik, söz konusu protokol kapsamında 26 Ağustos tarihinde Muş’ta düzenlenecek Malazgirt Zaferi’nin 943. yıl dönümü etkinlikleri nedeniyle Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ile birlikte Tarih Çalıştayı yaparak ilk adımı atacaklarını belirtti.
Prof. Dr. Derya Örs ise yaptığı konuşmada, “Bu protokol ile gençlerin soysal ve kültürel alanda gelişmelerine, Türk dili edebiyatı tarihi ve kültürü konusunda ilgi, bilgi ve bilinç sahibi olmalarına yönelik faaliyetleri destekleme amacıyla zaman zaman yaptığımız çalışmaları Gençlik ve Spor Bakanlığımız’ın elindeki imkan ve kabiliyetlerle birleştireceğiz. Gençlerimizin her türlü kültürel, sosyal ihtiyacını karşılayan ve bu bağlamda programlar düzenleyen, pek çok başarıya imza atmış olan bakanlığımızın Atatürk Yüksek Kurumu, Türk Dil Kurumu ile imzalayacağı bu protokol sayesinde hem birlikte çalışma irademizi ortaya koymuş olacağız hem de Türk Dili Edebiyatı Tarihi Kültürü ve Medeniyet değerleri konusundaki hassasiyetimizi ifade etmiş olacağız. Bu protokolün yürürlüğe girmesiyle birlikte Atatürk Yüksek Kurumu, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından ’gençlik çalışma ve projeleri’ kapsamında yürütülen sosyal ve kültürel faaliyetlere bilimsel destek verecek, son dönemlerde bölgesinin hızla yükselen siyasi ve ekonomik aktörlerinden birisi haline gelen ülkemizin yerel, milli ve evrensel değerlerinin genç kuşaklar arasında korunması ve yaşatılması, özellikle de güzel Türkçemiz’in gençler tarafından doğru kullanılması, Türk tarihinin, edebiyatının ve kültürünün yurt içinde ve dışında doğru ve etkin bir şekilde tanıtılması için gerekli tedbirlerin alınması hususunda danışmanlık yapacaktır” ifadelerini kullandı.