Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk İmmünoloji ve Alerji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hasibe Artaç, Dünyada ve ülkemizde yapılan çalışmalar sonucunda alerjik hastalıkların sürekli artış gösterdiğini ortaya koyduğunu söyledi.
Doç. Dr. Artaç, 4-10 Nisan Dünya Allerji Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, alerjik hastalıkların çoğunlukla kronik hastalık olup, çocukluk çağında başlayıp gelişerek, erişkin çağda da devam ettiğini belirterek, “Bu nedenle alerjik hastalıklarla mücadele erken yaşlarda başlamalıdır. Alerjik hastalıklar erken çocukluk çağında alerjik egzama şeklinde başlarken, ilerleyen yaşlarda astım ve alerjik rinit şeklinde devam etmektedir. Bu hastalıklar hastanın yaşam kalitesini de belirgin olarak sınırlamaktadır. Ayrıca astım gibi kronik hastalıklar zamanında ve uygun şekilde tedavi edilmediği takdirde hayatı tehdit edici durumlara da neden olabilmektedir” dedi.
Alerjenlere aşırı duyarlılık gelişen hastalıkların ortaya çıkmasında genetik yatkınlıkların çok önemli bir faktör olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Artaç, “Bu ailesel yatkınlığa sahip olan bireylerde sigara, hava kirliliği, besinler ve ilaçlar gibi çevresel faktörlerin de etkisiyle alerjik hastalıklar gelişmektedir. Dünyada yüzde 25’e kadar çıkan oranlarda görülen bu kronik hastalıklara farkındalığın artması, erken müdahale ile tedavi başarısını arttıracak ve komplikasyonları azaltacaktır” diye konuştu.