Kış aylarında şehirlerarası otobüs kazalarında artış kaydedilirken durum endişe yaratmaya devam ediyor. Aralık ayından bu yana yaşanan kazalarda 30'dan fazla kişi hayatını kaybederken, 300'ün üzerinde kişi de yaralandı.Son haftalarda meydana gelen kaza haberleri, genellikle yüksek hız ve uykusuz araç kullanımından kaynaklanıyor. Geçtiğimiz haftalarda Mersin'de 9, Kastamonu'da 6 vatandaşın hayatını kaybetmesi durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Yapılan incelemeler, kazaların yüzde 98'inin insan kaynaklı olduğunu gösterdi.
Emniyet Kemeri Hayati Önem Taşıyor
Otobüslerde bulunan emniyet kemerlerinin hayati bir öneme sahip olduğu belirtilirken, bu tedbire uyulmadığında yaşanan kazalarda ölüm ve ağır yaralanmaların arttığı vurgulanıyor. Yolcu ve şoförün alacağı önlemlerin yanı sıra şirketlerin otobüs bakımlarını eksiksiz yapması gerekiyor.
Araç Değişimleri ve Bakımlar Şart
Yapılan açıklamada, yağış nedeniyle kayganlaşan yollarda süratli gitmenin araç kaymalarına neden olduğu belirtildi. Bu durumun sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesine ve otobüs devrilmesine yol açtığı ifade ediliyor. Bu nedenle uzun yol şoförlerinin araç değişimlerine ve bakımlara özen göstermeleri gerektiğinin altı çizildi.Bir otobüs yolculuğunda iki şoförün, yasalar gereği en fazla 30 saat çalışabiliyor. Süresi dolan şoförün 8 saat boyunca dinlenmek zorunda olduğu ve uzun yol şoförlerinin 24 saatte en fazla 9 saat araç kullanabildiği biliniyor. Bu kurallara uyulmaması durumunda, anlık dalgınlığın insan canıyla ödenmesi kaçınılmaz.