Kültür Sohbetleriyle, Bilinçli Gençlik Yetişiyor

Gençlik Spor Bakanlığı 2014 Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında finanse edilen Bayburt Üniversitesi ÜNİ-BAYDER Öğrenci Kulübü tarafından yürütülen “Bilinçli Gençlik, Kimlikli Gelecek” Projesi faaliyetleri devam ediyor.
Proje kapsamına Tuzcuzade Mahalle Odasında, Bayburt Üniversitesi gençlerine yönelik Kültür Sohbeti Programı gerçekleştirildi.
Kültürün ve Millî Kimliğin gençlere aktarılması amacıyla; kültürel değerlerini yaşayan, geleneklerine değer veren bir kimlikli nesil için gerçekleştirilen Kültür Sohbetlerinin ilkini İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü yetkilileri verdi.
Kültür Sohbetine Tuzcuzade Mahalle Muhtarı Yusuf Öztuna, BAYDER Başkanı Fatih Dündar, İl Kültür Turizm Şube Müdürü Adnan Okumuş, Bayburt Üniversitesi Öğretim Görevlisi Özge Korkmaz vatandaşlar ve birçok öğrenci katıldı. Bayburt Üniversite’sinde okuyan öğrencilerinin Bayburt Mahalle odasına ilk kez geldiği mahalle odasında Kültür Sohbetinin konusu “Bayburt Mahalle Odaları Geleneği ve Tarihten Bugüne Mahalle Odalarının İşlevleri”ydi.
Kültür Şube Müdürü Adnan Okumuş yaptığı konuşmada; “Bu odalar genellikle uzun kış gecelerinde açılır ve mahalle büyüklerini iştirakı ile sohbet toplantıları başlardı. Bu sohbetlerde; bilge kişiler tarafından tarihi ve dini kitaplar okunur, Türk ve İslam tarihi anlatılır, İslam hukuku gibi konular genel anlamda dile getirilirdi.
Dini bayramlarda ise oda sahibi, oda müdavimlerine bayram yemeği vererek toplu bayramlaşmanın yapılmasını sağlardı. Mahallelinin toplandığı bu odalarda aynı zamanda eğlenceler yapılır, ziyafetler verilirdi.” diyerek mahalle odalarının geçmişteki fonksiyonlarından ve öneminden bahsetti.
Mahalle Muhtarı Yusuf Öztuna da mahalle odalarında günümüzdeki işlevlerini anlatarak nişan, düğün, kız isteme, cenaze ve muhtarların görevlerinden bahsederek gençleri konu ile ilgili bilgilendirdi.
BAYDER Başkanı Fatih Dündar da yaptığı konuşmada Mahalle Odaları geçmişte ve günümüzde bir kültür okulu olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirterek şunları belirtti; “Bu kültür okullarında uzun kış gecelerinde, Masalcılar dinlenir, meddahların ve aşıkların düzenlediği programlar sergilenirdi. Bunların dışında ise cenaze ve söz kesme adetlerinin yerine getirilmesi odaların temel işlevleri arasındadır ki bu gelenek günümüzde ‘mahalle odaları ‘ bünyesinde devam etmektedir.”
Geçmişin sosyal kültürel merkezi olan mahalle odalarının gençlerle buluşması ve kültürünü öğrenen, yaşayan bir nesil yetişmesi adına bu sohbetlerin devam edeceğini belirten ÜNİBAYDER Kulübü Başkanı Ufuk Kiper bu şekilde arzu edilen Üniversite - Halk Bütünleşmesinin de hayata dönüşeceğini belirterek hedeflerinin içinde yaşadığı halk ile iç içe kimlikli bir gençlik olduğunu vurguladı.

Genel Haberleri