Satürn'ün Ölüm Yıldızı Uydusunda Okyanus Keşfedildi

Astronomlar, Güneş Sistemi'nde sıvı suyla dolu okyanusların daha önce düşünüldüğünden daha yaygın olabileceğini yavaş yavaş keşfediyorlar. Yeni tekniklerle eski verilerin incelenmesi, Satürn'ün en belirgin uydularından biri olan Mimas'ın yüzeyinin altında saklanan ve yaşamın kökeniyle ilgili araştırmalara ışık tutabilecek şaşırtıcı bir özellik ortaya çıkardı: Yeraltı okyanusu. Bulunan bu okyanus, Ay'ın hacminin yarısını kaplayacak kadar geniş bir alanı kapsıyor.

Mimas’ın Yüzeyinin Altında Okyanus Bulunuyor

Yeni araştırma, Satürn'ün en küçük ve en iç uydusu Mimas'ın yüzeyinin derinliklerinde küresel bir okyanusa ev sahipliği yaptığını iddia ediyor. Bu bulgu, Güneş Sistemi'ndeki teorik olarak yaşanabilir buzul altı okyanuslara sahip uydular kulübüne bir yenisi daha ekliyor.Gökbilimciler, 2017'de gaz devi Satürn'ün yüzeyine kasten çarpmadan önce Satürn'ün uydularını gözlemleyen NASA'nın Cassini görevinden elde edilen verileri yeni veri bilimi yöntemleriyle yeniden değerlendirerek okyanusun varlığını belirlediler. Mimas'ın katı yüzeyi altında sıvı olduğuna dair herhangi bir belirti bulunmuyor, ancak uydunun yörüngesindeki sallantılar sadece yüzey, okyanus ve kayalık çekirdek arasındaki gelgit etkileşimiyle açıklanabiliyor.İlginç bir şekilde, Mimas'ın okyanusunun muhtemelen son 25 milyon yıl içinde nispeten yakın bir zamanda oluştuğu ve derinliğinin çoğunu son üç milyon yıl içinde kazandığı düşünülüyor. Hâlâ evrimini sürdüren bu okyanus, Dünya'da yaşamın nasıl ortaya çıktığını daha iyi anlamak için incelenmeye değer bir aday olarak görülüyor.

Cassini Verileri Yeniden İncelendi

Cassini verilerinin tekrar değerlendirilmesi, bilim insanlarının geçtiğimiz yıl Enceladus adlı başka bir Satürn uydusu hakkında daha fazla bilgi edinmelerine de yardımcı oldu. Mimas'ın aksine, Enceladus düzenli olarak buzul altı okyanusundan su püskürtüyor. Ayrıca gökbilimciler Enceladus üzerinde Dünya'nın ötesindeki ilk fosfor izlerini tespit etmişti.Bu keşif, uydunun yaşam için gerekli bilinen altı elementi de içerdiğini doğrulamaktadır. Bilim insanları ayrıca Ceres, Europa, Ganymede, Callisto, Titan, Triton, Plüton ve Uranüs'ün uydularında da yeraltı okyanuslarının olabileceğinden şüpheleniyor.

Genel Haberleri