Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nin bu yıl beşinci kez ev sahipliği yapacağı Utanç Müzesi’nin ayrıntılı programı belli oldu. 12 Eylül 2014 tarihinde, ABD Büyükelçiliği’ne siyah çelenk bırakılmasıyla açılacak olan müzede bu yıl, öldürülen gazeteci Abdi İpekçi’nin kanlı giysileri, devrimci öğrenci lideri Mahir Çayan’ın kazağı ve müzisyen Ahmet Kaya’nın eşyaları yer alacak.
Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nin bu yıl beşinci kez ev sahipliği yapacağı Utanç Müzesi’nin ayrıntılı programı belli oldu. Devrimci 78’liler Federasyonu tarafından düzenlenen müzede, bu yıl ilk kez, gazeteci Abdi İpekçi’nin öldürüldüğü gün üzerinde olan giysileriyle basın şeref kartı, devrimci öğrenci lideri Mahir Çayan’ın kazağı ve müzisyen Ahmet Kaya’nın eşyaları da yer alacak.
Mülkiyeliler Birliği’nde düzenlenen basın toplantısında Devrimci 78’liler Federasyonu adına konuşan Özer, programın, 12 Eylül 2014’de saat 17.30’da ABD Büyükelçiliği’ne yürüyerek siyah çelenk bırakılmasıyla başlayacağını belirtti. Bu yılki sloganın “Özgürlük ve Umut Hala Ayakta” olduğunu belirten Özer, “Umut var çünkü çocuklarımız, halklarımız ‘gezi isyanı’ ile karanlığın kapısına dayandılar” diye konuştu.
Müzenin toplumsal bir hafıza oluşturmayı amaçladığını belirten Özer, sergide, 12 Eylül dönemine ilişkin ‘İşkence Aletleri’, ‘Mamak Mektupları’, ‘Yasaklanmış Kitap ve Yayınlar’ bölümlerinin yanı sıra Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın ölüme yürüdükleri idam sehpasının yer alacağını belirtti.
Müzede fotoğraf sergilerinin yanı sıra, film gösterimi ve panellerin de düzenleneceğini belirten Özer, ayrıntıları şöyle aktardı: “Etkinlik boyunca, ‘Yas Tutan Tarih Ermeniler’, ‘Çocuk Cezaevleri Kapatılsın’, ‘Basın Ne Kadar Özgür?’, ‘Rojava Kadın Devrimi’, ‘Göç ve Sağlık’, ‘Hasta Tutsaklara Özgürlük’, ‘12 Eylül ve Aleviler’, ‘Filistin Sevgilim’ gibi başlıklar da panellerimizin yanı sıra ‘Hoşçakal Yarın’ filminin gösterimi, ‘Kod Adı 301’,’Roboski’, ‘Rojava’, ‘Mamak Mektupları’ gibi başlıklı fotoğraf sergileri olacak.”
Açılışını Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’in yapacağı müzede, 2004 yılında Mardin Kızıltepe’deki evinin önünde 13 kurşunla öldürülen Uğur Kaymaz’ın kanlı giysilerinin yanı sıra, ‘Roboski Katliamı’nda hayatını yitirenlerin eşyalarının da yer alacağını belirten Özer, sergide, Türkiye’nin dört bir yanından Gezi Direnişi’ne ilişkin fotoğrafların da olacağını kaydetti.