Gıda, Tarım Ve Hayvancılık Van İl Müdürlüğü’nden Açıklama

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Van İl Müdürlüğü, Bahçesaray ilçesinde görünen sığırların “Nödüler Ekzantemi” (Lumpy Skin) hastalığı ile ilgili açıklama yaptı.
Van Valiliği tarafından yapılan açıklamada, Afrika kökenli olan hastalığın ilk defa 2013 yılında Kahramanmaraş ilinde görünen sığırların “Nödüler Ekzantemi” (Lumpy Skin) hastalığı yayılma eğilimi 18.06.2014 tarihinde Bahçesaray ilçesi merkez Liman Mahallesi’nde görüldüğü denildi. Açıklamada, “Hastalığın çıkışını müteakip gerekli idari ve fenni tedbirler alınmış olup; yapılan titiz çalışmalar sonucu hastalığın yayılımı ilk etapta sınırlandırıldı. Bu amaçla il müdürlüğümüz tarafından 10 bin doz aşı temin edilerek yaklaşık 1 aydır aşılama çalışmalarımız devam etmektedir. Aşı 6 ayın üzerindeki hayvanlara uygulanıp ve 3 yıla yakın koruma sağlamaktadır. Yetiştiricilerimiz, hayvanlarını Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüklerimiz ve serbest veteriner hekimleri vasıtasıyla mutlak suretle aşılatmalıdırlar. Hastalık sığırlarda görülen, “İhbari mecburi” viral bir hastalık olup, hayvanların tedavisi olmadığından koruyucu hastalıkla mücadelede önemli bir yoldur. Aşılanmamış sığırlarda ciddi manada ölümler meydana gelmektedir” denildi.
Yumrulu deri hastalığı olarak tabir edilen hastalığın deri üzerinde şişliklerin görüldüğü belirtilen açıklamada, “Aynı şişkinlikler iç organlarda da oluşur. Sütün birden bire azalması, şiddetli düşkünlük hali, gebelerde yavru atma, hızla zayıflama ve topallık ile boğalarda geçici veya kalıcı kısırlık görülür. Derinin kalıcı zarar görmesi ve sekonder bakteriyel enfeksiyonlar sonucu ölüme sebebiyet vermesi ile ciddi ekonomik kayba neden olmaktadır. Antijenik olarak koyun, keçi çiçek virüsü ile çok yakın ilişkide olup, ayrımı yalnızca genetik düzeyde yapabilmektedir. Sığırların “Nödüler Ekzantemi” virüsü kan, burun ve göz akıntısı, semen ve salya ile yayılmaktadır. Sinekler ve sivrisinekler hastalığı bulaştırırken, diğer sinekler (Stomoxsy Tabanus ve Musca) gibi hastalığın mekanik olarak taşınmasından sorumludur. Bunun yanında direk temasın yayılımında çok küçük rolü olduğu görülmüştür. Hastalık, su yollarının olduğu bölgelerde yaygın olarak görülmektedir. Bölgede enfeksiyon hayvan hastalıklarının yayılması, kontrolsüz hayvan hareketleri, sürü otlatma ve göçebelik sonucu meydana gelmektedir. Hastalığının yayılmaması açısından yetiştiricilerimizin hastalığı zamanında ihbar etmeleri büyük önem taşımaktadır. Her hangi bir şüpheli hayvan hastalığı durumunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüklerimize derhal bildirim yapmaları gerekmektedir” ifadelerine yer verildi.

Haberleri