Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, arazilerin bölünmesi ile göçlerin arttığını, bu durumun önüne geçebilmek için çalışma başlattıklarını söyledi.
Ordu’nun önemli gelir kaynaklarının başında gelen fındıkta, bahçelerin miras yolu ile bölünmesiyle göçler yaşanıyor. Ordulu birçok üreticinin arazi varlığı yeterli büyüklükte olmayışı göçlerin birinci sebebi olarak gösteriliyor. Yaşanan bu göçlerin önüne geçmek istediklerini belirten Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, toplulaştırma çalışmaları ile bu sorunu çözmek istediklerini ifade etti.
"TÜRKİYE’NİN ARAZİ VARLIĞI, GELİŞMİŞ ÜLKELERDEN AZ"
Ordu’da kayıtlı fındık üreticileri ve arazileri hakkında bilgiler veren İl Müdürü Kemal Yılmaz, "Ordu’da kayıtlı 120 bin fındık üreticimiz var. Ancak bu üreticilerimizin büyük bir çoğunluğunun arazi varlığı yeter büyüklükte arazi varlığı olarak kabul edilen 10 dekarın altındadır. Ülkemizdeki işletme başına düşen ortalama arazi varlığı 60 dekarken ilimizde ise bu rakam 16 dekarlarda kalmaktadır. Yani ülkemizin işletme başına düşen arazi varlığı, gelişmiş ülkelerin arazi ortalamasının çok altında olmakla birlikte, ilimizin arazi ortalaması çok daha alt sıralardadır. Bu da ekonomik anlamda üretim yapmayı mümkün kılmadığı için zaman içerisinde bu küçük alanlardan elde ettikleriyle geçinemeyen üreticilerimiz arazilerini bırakmak suretiyle büyük şehirlere göç etmektedirler" dedi.
"GÖÇÜN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN KANUN DÜZENLENDİ"
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bu konu üzerinde çalışmalarını tamamladığını vurgulayan Yılmaz, "Yıllardır yaşanan bu sorunun önüne geçmek amacıyla Bakanlığımız tarafından başlatılan çalışma tamamlanmış ve 6537 sayılı Kanun çıkartılmıştır. Tarım arazilerinin bölünmesinin önüne geçen ve toplulaştırma çalışmaları yapılmak suretiyle ekonomik işletmelerin oluşturulmasına imkan tanıyan bu kanunla köyden kente göçün engellenmesi de amaçlanmıştır" diye konuştu.