Göz Bozukluğu Çocuğun Okul Başarısını Olumsuz Etkiliyor

Bilecik Devlet Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ragıp Kerem Bedir, okul öncesi görme bozukluklarının tedavi edilmemesinin, çocukların öğrenme kabiliyetini, okula uyum sürecini ve kişiliğini olumsuz etkileyeceğini belirtti.
Dr. Bedir, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, ailelerin çocuklarının eğitim hayatındaki başarısı için bu konuda önlem alıp gerekli tetkikleri yaptırması gerektiğini ve göz problemlerinin tedavisinde erken tanının büyük önem taşıdığına vurgu yaptı. Op. Dr. Ragıp Kerem Bedir, "Erken tanı yapılmaz ise çocuğun tahtayı yeterince iyi görememesi, okurken satır atlaması, cümleleri eliyle takip etmesi, bir gözünü daha öne alarak kitaba bakması, televizyonu yakından seyretmesi, gözlerde sulanma ve ödevlerini yaparken zorlanması gibi durumlar halinde okul başarısını olumsuz yönde etkilemektedir” dedi.
OKULA BAŞLAYAN ÇOCUĞA GÖZ KONTROLÜ MUTLAKA YAPILMALI
Çocuklarda ilkokul döneminde sık görülen 5 göz sorunu hakkında bilgi veren Göz Hastalıkları Uzmanı Doktor Dr. Ragıp Kerem Bedir, bu hastalıkların belirtileri, nedenleri ve tedavisine ilişkin açıklamada bulundu. Okul döneminde çocuklarda sık görülen kusur ve hastalıkları sıralayan Dr. Bedir, “Miyop, hipermetrop, astigmat gibi gözlük kusurları, göz nezlesi ve arpacık gibi enfeksiyonların tedavisi etkili bir şekilde ve erken dönemde yapılmalıdır. Tahtayı rahat göremeyen, kitabını, ödevini sağlıklı okumayan bir çocuğun okul başarısı düşeceğinden, düzeltilebilir sorunlar nedeniyle sıkıntı yaşamaları önlenmelidir. Bazı çocuklar göz rahatsızlıklarını fark edemiyor, ya da dile getiremiyor. Aileler de fark edemediği zaman çocukların derse ilgisi azalıyor, zekasında bir sorun olmadığı halde göstermesi gereken başarısının çok arkasında kalıyor. İlkokul çağına gelen her çocuğun mutlaka göz hekimine götürülmeli, bu muayenede her iki göz ayrı ayrı kontrol edilmelidir" diye belirtti.
ÖĞRETMENLER DE YÖNLENDİRİCİ OLMALI
Her çocuğun gözüyle ilgili yakınmalarını ifade etmediğini, bazı çocukların da bu tür sorunları söylemediklerini, bu durumun özellikle de birinci ve ikinci sınıf çocuklarında sık görüldüğünü hatırlatan Dr. Bedir, okulda öğretmenlere de görev düştüğünü, çocukların göz muayenesinden geçmeleri konusunda yönlendirici olmaları gerektiğini hatırlatarak şunları söyledi;
ERKEN TEŞHİS TEDAVİ SÜRECİNİ KOLAYLAŞTIRIR
"Daha önce hiç göz muayenesi olmamış bir çocuğun okula başlamadan önce en az bir kez göz muayenesi olması doğrudur. Özellikle ailesinde erken yaşta gözlük kullanma öyküsü olan çocuklarda bu muayene ihmal edilmemelidir. Teşhisi konmayan ya da ihmal edilen görme bozuklukları, büyük risk teşkil eder. Göz bozukluğunda önlem alınmadığı takdirde, gözde tembellik başlıyor ve bu durum ilerleyen yıllarda çocuğun görme kalitesini daha ciddi oranda etkiliyor. Çocuk göz sağlığı için her 6 ayda bir düzenli olarak kontrol çok önemli. Erken konulan teşhis ile tedavi süreci kolayca atlatılabilecektir."

Haberleri