Mersin İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül, Mersin’de bu yıl inşaatları tamamlanan 5 yeni lise ve Torba Yasa ile atanan 137 öğretmenin eğitime katılacağını bildirdi. Özel İdare’nin kapanması nedeniyle bazı okulların büyük tadilatlarını ertelemek zorunda kaldıklarını ifade eden Gül, TEOG’da yaşanan sıkıntıların ise iki hafta içinde çözüleceğini söyledi.
Yeni eğitim-öğretim yılının başlaması dolayısıyla İHA muhabirine açıklama yapan İl Milli Eğitim Müdürü Gül, 2014-2015 eğitim-öğretim yılı için tüm hazırlıklarını tamamladıklarını bildirdi. Hazırlıklarda son aşamada olan bazı noktalar bulunduğunu dile getiren Gül, özellikle öğretmen görevlendirmelerinde bir-iki gün gecikme yaşanabileceğine işaret etti. Bu gecikmenin nedenini, ilk atamadan gelecek yeni öğretmenler olarak açıklayan Gül, Torba Yasa kapsamında yapılan öğretmen atamalarında Mersin’e 137 öğretmen verildiğini kaydetti. Bu öğretmenlerin göreve başlamalarının gecikebileceğini aktaran Gül, “Ama biz bu konuda bütün tedbirlerimizi aldık. Gecikmeleri durumunda yerlerine bölüm mezunu, öğretmenlik formasyonu olan ve bizden ücretli öğretmen talebinde bulunan öğretmenlerden hemen görevlendirme yapıyoruz. Dolayısıyla sıkıntı yok” dedi.
Mersin’de özellikle sınıf öğretmeni, fizik ve kimya öğretmeninde fazlalık olduğu için bu alanlardan yeni atama yapılmadığı bilgisini veren Gül, yeni atanan 137 öğretmenin daha çok özel eğitim öğretmeni, din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmeni, rehber öğretmeni gibi alan öğretmenleri olacağını aktardı. Mersin’in bu atamalara rağmen yine de öğretmen ihtiyacı olduğunun altını çizen Gül, “Bizim öğretmende il genelindeki doluluk oranımız yüzde 90’ın üzerinde ama güneyde, doğuda bu oran daha düşük. Dolayısıyla bu ilk atamadan verilecek öğretmenler daha çok bu bölgelere veriliyor. Ama bizim gibi yüksek oranda olan illere de yine ihtiyaç oranında öğretmen verilebiliyor” diye konuştu.
“BAZI OKULLARIN TADİLATINI SENEYE ERTELEDİK”
Okullar açılmadan önce cumartesi ve pazar günleri tüm Milli Eğitim görevlilerinin ilçeler de dahil tüm okulları gezerek kontrolleri yaptıklarını belirten Gül, ‘Hazırlıklarımız tamam’ diyerek, okullarda herhangi bir noksanlık olmadığını söyledi.
Bazı okulların ihtiyaçlarının karşılanmadığı, tadilatların yapılmadığı yönündeki eleştirilere de yanıt veren Gül, Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ait tadilatların daha önce Özel İdare tarafından yapıldığını anımsatarak, “Özel İdare kapanınca bizim tüm inşaat ve onarım işlerimiz Yatırım İzleme Değerlendirme Birimi’ne (YİKOB) bırakıldı. Dolayısıyla Yatırım İzleme’nin birimini kurup altyapısını oluşturması da biraz zaman aldı. Şimdi bazı okullarımızın büyük onarımlarını erteledik. Çünkü doğrudan temin limitinin dışındaki onarımların açık ihalesine çıkılması zaten 45-50 günü buluyor. Zaten okullar açılacak. Düşünün, siz okul açıldığında okulun içerisinde inşaat yapıyorsunuz. Dolayısıyla çok zorunlu olan onarımları, bakımı, tadilatları yaptık, zorunlu olmayan, bunu seneye ertelediğimizde eğitim-öğretim açısından sıkıntı oluşturmayacak onarımları da öteledik, erteledik. Ama bize çok ciddi bir sorun iletilmedi” ifadelerini kullandı.
BEŞ YENİ LİSE EĞİTİME KATILIYOR
Bu yıl il genelinde yeni okulların da eğitime dahil olacağının altını çizen Gül, 3’ü merkezde 2’si ilçelerde olmak üzere 5 yeni lisenin inşaatlarının tamamladığını ve bazılarının teslim alındığını kaydetti. Gül, “AKİB Zafer Çağlayan Ticaret Lisesi inşaatı tamamlanarak şu anda teslim alındı, açılışı yakında yapılacak. Toroslar ilçesinde bir Anadolu lisesi inşaatı tamamlanmak üzere, Erdemli’de bir tarım meslek lisesi inşaatı tamamlandı, onu da aldık. Yine Toroslar ilçemizde bir imam hatip lisesi inşaatı tamamlandı. Mut’ta da imam hatip ortaokulu inşaatı tamamlandı. Bu inşaatı biz Anadolu lisesine verdik. Bunları da eğitim-öğretime alıyoruz, bu yıl başlıyor” şeklinde konuştu.
“TEOG’DA YAŞANAN SIKINTILARI NAKİL YOLUYLA ÇÖZECEĞİZ”
Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) kapsamında yaşanan sıkıntıların bir bölümünün yanlış tercihlerden kaynaklandığını da söyleyen Gül, Mersin’de bu anlamda ciddi bir sıkıntı olmadığını, araştırmalarının devam ettiğini belirtti. Velilerin bu konudaki şikayetlerini kendisine de ilettiklerini anlatan Gül, şöyle devam etti: “Velilerimiz, çocuklarının evlerinin yakınındaki liseye değil de daha uzak noktalardaki liselere yerleştirildiklerini iletiyorlar. 15 tane okul ismi kayıt hakkı verildi. Tercihlerde yerleştirildiği okulu hiç işaretlememiş olsa bile D grubu tercihlerine kalıyor. Yani Anadolu türü meslek lisesi, sosyal bilimler, fen lisesi türü okulların kaydına düşecek şekilde sistem ayarlıyor. Hiç tercihte bulunmamışsa puanına göre otomatik olarak bir meslek lisesine, Anadolu lisesine veya bir başka okula yerleştirebiliyor sistem. Ancak nakil hakkı veriliyor. Kontenjanlar da yeniden artırıldı. Bazı velilerimizin tercih hataları nedeniyle ufak tefek sorunlar var ama onun dışında çok ciddi bir sorun yok. Bunlar da nakil yoluyla çözülebilecek sorunlar. Bu hafta ve önümüzdeki hafta nakil yoluyla bu sorunları da çözeceğiz.”
“MUTLAKA KIZ ÇOCUKLARININ OKULA GÖNDERİLMESİNİ İSTİYORUZ”
Velilerden taleplerini de dile getiren Gül, özellikle çocuklarıyla ilgilenmelerini, arkadaş olmalarını istedi. “Çocuğun yeteneği sanatsal alandaysa onu illaki sayısal alana yöneltmesinler, çocuğun alanı, zekası, yeteneği sözel alanda ise bıraksınlar çocuk o alanda kendini yetiştirsin ve o alanda eğitim alsın” diyen Gül, velilerin, çocuklarının yeteneklerine göre eğitim almaları yönünde destek vermelerini de istedi. Çocukların mutlaka kitap okumalarını, bir-iki günde bir kitap bitirmelerini öneren Gül, kitap alamayan ailelerin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan faydalanabileceklerini kaydetti. Kız çocuklarının mutlaka okumaları gerektiğinin altını çizen Gül, sözlerini şöyle tamamladı: “Mutlaka kız çocuklarının okula gönderilmesini istiyoruz, bir kız çocuğu dahi okul dışında kalmasın istiyoruz. Bu noktada maddi imkansızlık nedeniyle ‘ben çocuğumu okutamıyorum’ diyen aile varsa valimiz bunun garantisini veriyor, vakfa veya bize başvurarak ihtiyaçlarını karşılıyoruz.”