Başkent Washington'da düzenlediği basın toplantısında John Kirby, ABD'nin Türkiye'de hükümeti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı düşürmeye çalıştığı iddialarına ilişkin soruya yanıt verdi.
"YANIT VERİP ONURLANDIRMAYA DEĞMEZ"
Kirby, "Öylesine saçma sapan bir iddia ki, bunlara yanıt verip onurlandırmaya bile değmez diye konuştu. Kirby, iddiaların hükümete yakın olan basın kuruluşlarında yer aldığının anımsatılması üzerine, 'Kimden geldiği umurumda değil. Bunlar saçma sapan şeyler ve ABD'den bir yanıt hak etmiyor." dedi.
"BU İLK KEZ OLMUYOR, SON KEZ DE OLMAYACAK"
Amerikalı diplomatların, Can Dündar ve Erdem Gül'ün yargılandıkları mahkemeyi izleme girişimlerine de açık destek veren Kirby, "O duruşmanın açılışında Amerikalı diplomatlar vardı. Ev sahibi ülkenin, siyasi, yargısal ve öteki gelişmelerini izleme, bunlara ilişkin rapor hazırlamak bütünüyle diplomatik prosedürlere uygundur. Bu ilk kez olmuyor, son kez de olmayacak." diye konuştu.
Dündar ve Gül'ün yargılandığı davaların kamuya kapatılmasının 'ayıplanacak bir durum' olduğunu söyleyen Kirby, "Bu davanın kamuya, medya ve diplomatik erişime kapatılarak, özel şekilde yapılmasını üzüntüyle karşılıyoruz. Bu utanılacak bir durum. Daha önce de söylediğimiz gibi, Türk hükümetinin, kendi anayasasında da korunan yargı bağımsızlığı, basın özgürlüğü de içinde olmak üzere ifade özgürlüğüne bağlı kalmaları çağrısını yapmayı sürdürüyoruz." dedi.
"TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERDE SORUN YOK"
Kirby, başka bir soruya verdiği yanıtta da, ABD ile Türkiye arasındaki ilişkilerde bir sorun olmadığını, Türkiye'nin NATO müttefiki olduğunu anlatarak, "Bizim için çok önemli bir ikili ilişkimiz var ve bunu çok ciddiye alıyoruz. Türkler için de böyle olduğunu biliyoruz. Daha önce de söyledik, her konuda aynı görüşte olmadığımız konular oluyor. Medya özgürlüğü bunlardan biri. Ama her konuda görüş birliğinde olunmamasına karşın, yapıcı görüşmeler yapılması ilişkinin güçlülüğünü gösterir." dedi.
Erdoğan'ı devirmeye yönelik iddiaları, ABD'nin önde gelen "neocon" düşünürlerinden, Bush döneminde Pentagon'da Ortadoğu danışmanlığı da yapmış Michael Rubin yazdığı bir makalede kaleme almıştı.
Rubin: "Eğer Türk askerleri, Erdoğan'ı devirerek yakın çevresini hapse atmayı düşünürse yanına kâr mı kalacak? Bunu onaylamak açısından değil ama mantıksal analiz açısından evet. Obama yönetiminin, ABD başkanlık seçimleri döneminde olası darbe liderlerini eleştirmenin ötesine geçeceği şüpheli, özellikle de bu liderler derhal ülkede demokrasiyi onarmaya yönelik yol haritası açıklarsa. Hem Erdoğan, Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye duyulan sempatiyi de toplayamaz. Mursi devrildiğinde kendisinin demokrasiye bağlılığı hâlâ tartışma konusuydu ama Türkiye'nin tek adamıyla ilgili tartışılabilir yan da yok. ABD darbeyi lafta eleştirir ama yeni rejimle birlikte çalışır."
"ERDOĞAN VE OBAMA BİRKAÇ KEZ GÖRÜŞTÜ"
Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest ise, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD ziyaretine ilişkin bir değerlendirmede bulundu. Başkan Obama'nın, son 6 ay içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birçok kez görüşme imkanı elde ettiğini belirten Earnest, iki liderin, Antalya'da G20 Zirvesi, Paris'te ise İklim Zirvesi esnasında yüz yüze görüşmeler gerçekleştirdiğini anımsattı.
Earnest, Obama ve Erdoğan'ın aynı zamanda birkaç kez de telefonda konuşmalarının haricinde ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın da haftalar önce Erdoğan'la Türkiye'de bizzat görüştüğünü anlattı.
"BU TÜR GÖRÜŞMELER İÇİN NEDENLER VAR"
Türkiye'nin terör örgütü IŞİD ile mücadele kapsamında son dönemde güney sınırının güvenliğini sağlama noktasında önemli ilerlemeler kaydettiğini de dile getiren Earnest, "Dolayısıyla bu tür görüşmeler için nedenler var. Türklerle yapacağımız önemli birçok iş var ve diplomasi yoluyla bu konularda muazzam ilerleme kaydettik. Bu diplomasinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Nükleer Güvenlik Zirvesi'ne katılmak için yapacağı ABD ziyaretinde de süreceğini umuyorum" dedi.