Bu endişe verici gelişme üzerine AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu'nda (MKYK) önemli bir öneri gündeme geldi: 4 aylık doğum izninin 1 yıla çıkarılması. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in de destek verdiği bu öneri, aileleri çocuk sahibi olmaya teşvik etmeyi amaçlıyor.
Doğurganlık Hızı Alarm Veriyor
TÜİK verilerine göre, 2023 yılında canlı doğan bebek sayısı 958 bin 408 olarak kaydedildi ve doğurganlık oranı 1,51’e kadar düştü. Bu, Türkiye’nin nüfus yenilenme hızının oldukça altına gerilediği anlamına geliyor. Doğurganlık oranlarının 2001 yılından bu yana sürekli düştüğü ve 2016’dan bu yana yenilenme seviyesinin altında kaldığı da vurgulandı.
MKYK toplantısında, mevcut çalışma şartlarının anneler için daha uygun hale getirilmesi gerektiği belirtildi. Toplantıda söz alan bir üye, 4 aylık doğum izninin yetersiz olduğunu vurgulayarak, bu sürenin 1 yıla çıkarılmasının yanı sıra 2-3 yıllık uzaktan çalışma imkanının değerlendirilmesini önerdi.
Bakan Şimşek’ten Tam Destek
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, toplantıda bu öneriye tam destek verdi. Şimşek, "Asla klasik maliye politikalarıyla hareket etmeyeceğiz. Bize ne düşerse, burada varız." diyerek, bu konuda gereken tüm adımları atacaklarını belirtti.
Çalışma Koşullarında Esneklik
Toplantıda, çocuk 6 yaşına girene kadar annelerin çalışma koşullarını düzenleyen bir modelin daha önce hazırlandığı fakat kanunlaşamadığı hatırlatıldı. Ayrıca özel sektörde çalışan annelerin kıdem tazminatı konusunda yaşadığı endişelere de değinilerek, bu konuda devlet desteğinin artırılacağı ifade edildi.
Bu kapsamlı düzenleme ile annelerin iş hayatında daha rahat ve uzun süreli izin alarak çocuklarına vakit ayırmaları hedefleniyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın desteğiyle doğum izni süresinin uzatılması, Türkiye'de doğurganlık oranlarının artmasına katkı sağlayabilir.