Japon yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, "Kayseri 1. Deprem Farkındalık Paneli"nde Türkiye'ye önemli uyarılarda bulundu. Moriwaki, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın dünyadaki büyük fay hatlarından biri olduğunu vurgulayarak, Türkiye'nin deprem riskine dikkat çekti.Yoshinori, olası bir depremin ardından tsunaminin de meydana gelebileceği uyarısında bulunarak, özellikle Kıbrıs'ın güneyindeki denizde oluşabilecek bir depremin tsunamilere yol açabileceğini belirtti. Japon uzman, denizin derin yerlerinde kayma olması durumunda Akdeniz, Ege ve Marmara Denizi'nde bir metre yüksekliğinde tsunaminin meydana gelebileceğini ifade etti. Derin yerlerde kayma olması halinde ise bu yüksekliğin 3 metreye çıkabileceğini belirtti.
Kayseri, İstanbul ve İzmir'e Oranla Daha Güvende
Yoshinori, fay hattına sahip olan Kayseri'nin İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlere oranla daha şanslı olduğunu belirtti. Ancak geçmişte yaşanan 1717 ve 1835 depremlerini hatırlatarak, deprem hazırlıklarının her zaman önemli olduğunu vurguladı.
Deprem Anında Nasıl Davranılmalı?
Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Altun da deprem anında nasıl davranılması gerektiğine dikkat çekerek, ilkokul ve anaokulu düzeyinde tatbikatların yapılması gerektiğini ifade etti. Altun,
"Biz üniversite olarak yeni bir hastane projesi hayata geçirmek istiyoruz. İzolatörlü bir hastane yapacağız. Bunun en büyük avantajlarından bir tanesi depremden korktuğumuzdan değil, deprem anında muhtemel bir ameliyat hizmetinin aksamadan devam etmesini sağlamaktır." şeklinde konuştu.