2020 yılının Kasım ayında kanser teşhisi alan B.S, Diyarbakır’da özel bir hastaneye başvurdu. S. için kemoterapi tedavisi planlandı. Tedaviden sonra, S’ye “hastane hizmetleri-özel hizmetler” adı altında 6 bin liralık “ilave ücret” faturası kesildi. Ödemeyi yapan S., ücretin haksız şekilde kendisinden alındığını belirterek, iadesi için defalarca hastane ile görüştü ancak sonuç alamadı.
Amida Haber'den Gönül Morkoç'un haberine göre; Diyarbakır’da yaşayan kanser hastası E.A. da, pandemi döneminde aynı özel hastanenin yoğun bakım ünitesinde tedaviye alındı. 20 gün yoğun bakımda kalan E.A, için de günlüğü bin 200 liradan olmak üzere 24 bin lira fatura kesilerek, “ilave ücret” alındı.
İzmir Barosu avukatlarından Hatice Sönmez, B.S ve E.A’dan Sağlık Uygulama Tebliği’nin (SUT) ilgili maddelerine aykırı şekilde ücret talep edildiğini tespit etti, olayı yargıya taşıdı. Sönmez, özel hastanenin 6 bin lira aldığı B.S için Kayapınar Tüketici Hakem Heyeti’ne, E.A için ise Diyarbakır 1’inci Tüketici Mahkemesi’ne başvurdu. İki hastadan alınan ücretin “haksız kazanç” olduğunu belirten Avukat Sönmez, hastaneyi Sosyal Güvenlik Kurumu’na şikayet etti. Sönmez, SUT’ta açıkça belirtilen kanser ve yoğun bakım hastalarından ücret alınmayacağına dikkat çekerek, hastane hakkında gerekli işlemlerin yapılmasını istedi.
SGK, Avukat Sönmez’in başvurusunu yerinde buldu. Özel hastanenin SUT’a aykırı hareket ettiğine karar veren SGK, B.S ve E.A’dan alınan 6 bin ve 24 bin liranın 5 katı tutarında hastaneye idari para cezası kesti.
Avukat Sönmez’in başvurduğu Kayapınar Tüketici Hakem Heyeti ile Diyarbakır 1’inci Tüketici Mahkemesi de, her iki kanser hastasından “hastane hizmetleri-özel hizmetler” adı altında alınan ilave ücretin faizi ile birlikte hastalara iadesine karar verdi.