Uzmanlar, Karadeniz gazı rezervinin, Türkiye'nin enerji ihtiyacını 600 yıl boyunca karşılayabileceğini belirtiyor.OSTİM Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nden Prof. Dr. Birol Kılkış, hidrojen sülfür gazının denizden ayrıştırılmasıyla çevresel fayda elde edilebileceğini ve elde edilen hidrojenin sanayide kullanılmasıyla ekonomik kazanç sağlanabileceğini belirtti.Kılkış, Karadeniz'deki hidrojen sülfürün, enerji denizi olarak nitelendirilen bölgede avantaja dönüştürülerek hem sanayide hem konutlarda kullanılabileceğini ifade ederek doğal gaz hatlarına Karadeniz'den elde edilen hidrojenin karıştırılmasıyla enerji potansiyelinin artabileceğini belirtti.
Hidrojen Sülfür, Ekolojik Dengeyi Tehdit Ediyor
Karadeniz'e her yıl eklenen 7 milyar metreküp hidrojen sülfür gazının ekosistemi tehdit ettiğini ve denizdeki balık stokunu azalttığını söyleyen Kılkış, bu gazın ayrıştırılmasıyla çevresel sorunların çözülebileceğini dile getirdi.
Prof. Dr. Kılkış, Karadeniz'den elde edilen hidrojenin doğal gaz şebekesinde kullanılabileceğini ve bu sayede enerji ihtiyacının karşılanabileceğini belirtti. Ayrıca hidrojen üretim gemisi projesiyle Karadeniz'den elde edilen hidrojenin akılcı bir şekilde değerlendirilebileceğini de vurguladı.Yeşil enerji kaynaklarının kullanımının, Türkiye'nin enerji bağımsızlığına ve bölgesel enerji güvenliğine katkı sağlayabileceğini vurgulayan Kılkış, Karadeniz'in sunduğu enerji potansiyelinin Türkiye'yi ekonomik ve politik anlamda güçlendirebileceğini belirtti.