Sağlık Bakanlığı uyardı: Mutlaka yaptırın

Sağlık Bakanlığının internet sitesinde yer alan, Bakan Fahrettin Koca'nın da Twitter'dan paylaştığı "Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu"nun güncel verilerine göre, bugün 109 bin 443 test yapıldı, 1572 kişide Kovid-19 tespit edildi.

Son 24 saatte 47 hasta vefat etti, 1003 kişi iyileşti. Kovid-19 tedavisi tamamlananların sayısı 245 bin 929'a yükseldi.

Test sayısı 7 milyon 247 bin 935, vaka sayısı 271 bin 705, vefat sayısı 6 bin 417 olarak kayıtlara geçti. Ağır hasta sayısı 991, hastalarda zatürre oranı ise yüzde 7,6 oldu.

Sağlık Bakanı Koca, son verilere ilişkin Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, şu ifadeleri kullandı:

"Kayıplarımızın ve ağır hastalarımızın sayısını azaltacak olan da bitirecek olan da tedbirlere tam uyumdur. Aktif hasta sayımız artmaya devam ediyor. Tedbirlere uyarsak kazanan biz olacağız. Güç tedbirde."

AŞI UYARISI 

Dünyada 25.6 milyona bulaşan, 855 bin kişinin ölümüne neden olan yeni tip koronavirüsün bulaşmasından korkan vatandaşlar, grip ve zatürre aşısı yaptırmak için sıraya girdi.

MUTLAKA YAPTIRIN 

Uzmanlar, aşılara talebin anormal şekilde arttığını duyurdu. Sağlık Bakanlığı da 65 yaş üzeri kişiler, böbrek yetmezliği, kalp damar sistemi rahatsızlığı, şeker, astım, kronik akciğer hastalığı olanlar, 6 ay-18 yaş arası aspirin kullananlar ile hamilelerin mutlaka grip aşısı yaptırması gerektiğini açıkladı

Çin, Vuhan'dan dünyaya yayılan yeni tip koronavirüs (SARS-CoV-2) salgını nedeniyle önemi daha da artan grip ve zatürre aşısına talep arttı.

Vatandaşlar virüsün neden olduğu Kovid-19 hastalığından korumasa da önlem olarak özellikle grip aşısı yaptırmak için eczanelere akın etmeye başladı.

GENELGE YAYIMLANDI 

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü de resmi internet sitesinden grip aşısını öncelikli olarak kimlerin yaptırması gerektiğine ilişkin bir bilgilendirme yayımladı.

Bu bilgilendirmede, 65 yaşından ileri yaştaki kişilerin, enfeksiyon hastalıklarına karşı çocuklar/bebekler kadar duyarlı olduğu belirtildi.

Yaşlıların grip olduklarında hastalığı daha ağır geçirebildiklerine işaret eden bakanlık, 65 yaş üzeri kişilerin, kronik böbrek yetmezliği, kalp damar sistemi rahatsızlığı, şeker hastalığı, astım, kronik akciğer hastalığı olanların, 6 ay-18 yaş arası olup uzun süre aspirin kullanması gerekenler ile hamilelerin mutlaka aşı yaptırmaları önerdi.

Sinüzit, orta kulak iltihabı ve çok basit bir mikroorganizma sonucunda gribin bir anda zatürre hastalığına dönüşebileceğine dikkat çeken Sağlık Bakanlığı duyurusunda şu ifadelere yer verildi:

"Yaşlılarımızda hipertansiyon, astım, KOAH, diyabet hastalıkları da sık görülmektedir. Astım veya KOAH teşhisi olan yaşlılarda grip geçirilmesi ile hastalığında alevlenmeler görülebilir.

Hipertansiyon veya diyabet tedavisi alan yaşlı bireylerde griple birlikte kan basıncında veya kan şekerinde ani yükselmeler gözlemlenir. Tüm bu hastalıklar nedeniyle yaşlı birey hastaneye yatmak zorunda kalabilir."

Yaşlıların aşısını yaptırması gereken ve en çok ölüme neden olan hastalığın zatürre olduğunu vurgulayan bakanlık, "Bu nedenle, zatürre mikrobuna karşı pnömokok aşısının mutlaka yaptırılması gerekir* uyarısına da yer verdi.

Sağlık Bakanlığı grip aşısının eylül-kasım ayında kıştan önce yapılmasını önerdi.

TALEP PATLADI 

Koronavirüse yakalanmaktan korkan vatandaşların ise grip ve zatürre aşılarına talepte önemli bir artış yaşanıyor.

Milliyet'ten Gökhan Kam'a konuşan uzmanlar, Kovid-19 ortamına rağmen çocuklardaki aşılama oranının yüzde 97'den yüzde 98'e yükseldiğini, Kovid-19'a yakalanmaktan korkan vatandaşların ise grip ve zatürre aşısına talebinin anormal bir şekilde arttığını belirtti.

Aşı yapılma oranlarında artış yaşandığını belirten Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı, Hacettepe Üniversitesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, şunları dedi:

"Kovid-19 ortamına rağmen çocuklardaki aşılama oranı yüzde 97'den yüzde 98'e yükseldi. Kovid-19'un etkisiyle grip ve zatürre aşısına da anormal bir talep var. Halk aşıyla ilgili hassas. Herkeste Kovid-19 nedeniyle bir aşı beklentisi var. Medyada sürekli grip ve zatürre aşısının gerekli olduğu, yapılmadığı taktirde hastalığın daha kötü sonuçlanabileceği yönünde konuşmalar yapılıyor. Eskiye göre çok daha fazla grip ve zatürre aşısı yapılıyor. '

Bu aşıları herkes yaptırsın' demiyoruz. Mutlaka yaptırması gereken risk grubu var. Kovid-19, zatürre, grip geçirirlerse ağır seyredebilecek gruplar var. 65 yaş ve üzeri, kronik hastalığı olanlar, kanser gibi bir hastalık ve kullandığı ilaç nedeniyle bağışıklığı baskılanmış olanların, hem zatürre ve grip aşısı olması lazım. Geçen sene grip aşısını risk grubunda olup bu mutlaka yaptırsın dediğimiz kişi sayısı yüzde 4.4. Zatürre aşısı ise binde 7 yapabilmişiz" diye konuştu.

İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Erk, Kovid-19 gündemde olduğu için aşı karşıtlarında biraz geri çekilme olduğunu söyledi ve "Eskiye göre karşıtlık azaldı. Aşı yaptırma oranında bir artış var. Günde en az 20 kişi soruyor, 'Hocam aşı yaptıralım mı' diye. Eskiden sorulmazdı. Altı aylıktan büyük çocuklara mutlaka grip aşısını yaptırılsın" dedi. Erk, risk grubunda olanlar kesin yaptırmaları gerektiğini belirtirken, "Aşılar sadece çocukluk çağında yapılmıyor. Erişkinlerin de aşı programı var. Zona, zatürre, kızamık, kızamıkçık, kabakulak aşıları var. Sadece çocukluk çağında yapılacağı düşünülen aşılar değil" ifadelerini kullandı.

Gündem Haberleri