6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezinde büyük depremler oldu. Türkiye genelinde herkesi üzdü. İki tane deprem oldu, biri 7.7, diğeri 7.6 büyüklüğünde. Bu depremler yüzünden binlerce insanımız hayatını kaybetti. Bu iki büyük deprem üzerine bir sürü araştırma yapıldı. Bir araştırmada, bu depremlerin olduğu yerde bir yıl içinde 5 veya daha büyük artçı sarsıntılar olabileceği hesaplandı. Jeoloji alanında uzman Prof. Dr. Okan Tüysüz bu çalışmayı açıkladı.Bu depremler Kahramanmaraş'ta başlayıp 11 şehrimizi etkiledi. Binlerce insanımızı kaybettik, on binlerce bina yıkıldı. Bu depremlerden bir yıldan biraz daha fazla zaman geçti. Bu süre zarfında depremlerle ilgili birçok araştırma ve çalışma yapıldı.[caption id="attachment_1406549" align="alignnone" width="1280"] #image_title[/caption]
2 BÜYÜK DEPREM
Milliyet gazetesine göre, Sismolojik Araştırma Mektupları dergisi, mart sayısında, 2023'ün 6 Şubat'ında Kahramanmaraş merkezli olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler hakkında bir makale yayımladı.Bu makale, Amerikalı yer bilimci Ross Stein ve Japon Profesör Shinji Toda'nın araştırmalarına dayanıyor. Uzmanlar, 6 Şubat'tan itibaren bölgedeki sismik aktiviteyi izleyerek, 2023'ün 1 Aralık'ına kadar bir yıl içinde 5 ve üzeri büyüklükte 1 ila 3 deprem olma olasılığının yüksek olduğu yerleri belirledi.
6 Şubat depremlerinin olduğu yerde, bir yıl içinde 5 ve üzeri büyüklükte artçı sarsıntı olma ihtimali olan bölgeler, bu çalışma sayesinde belirlendi. 4 şehirde bu ihtimal daha yüksek.Prof. Dr. Okan Tüysüz, jeoloji uzmanı, bu çalışmayı yorumladı. "Deprem bölgesinde artçı sarsıntılar devam ediyor. Bu çalışma, 5 ve üzeri büyüklükte artçı olma ihtimalinin yüksek olduğu bölgeleri gösteriyor," dedi.
Prof. Dr. Tüysüz şunları söyledi:"6.8'E KADAR ARTÇI OLABİLİR"
"Malatya, Adıyaman, Türkoğlu (Kahramanmaraş), Kırıkhan (Hatay) ve Antakya'da bu ihtimal daha fazla. Ana deprem 7.8 büyüklüğünde olduğu için, 6.8 büyüklüğüne kadar artçı olabilir.