Gürleyik Doğa ve Tarihi Varlıkları Koruma ve Geliştirme Derneği Başkanı Halit Gürsoy, endemik tür açısından hayli zengin olan doğal zenginlikleri ile ünlü bölgelerinde yapılan kapalı içme suyu sisteminden vazgeçilmesini istediklerini söyledi.
Bir grup köylü ile birlikte basın açıklaması yapan Gürsoy, 2008 tarihinde bölgeye hidroelektrik santrali kurulacağını, doğa tahribatı yapacağı için bu karşı başlattıkları mücadeleyi kazandıklarını anlattı. Halit Gürsoy, “Türkiye’ye örnek olarak HES e karşı mücadelemizi kazandık. Fakat son zamanlarda Dinek Sulama Projesi uygulanmaya başlandı. 500’lük borularla başından suyu almak istediler. Biz Dinek halkının sulanmasına karsı değiliz, fakat daha önceki tecrübelerimize dayanarak Gürle köyünde okulumuzun önünden Subaşına kadar kendi sulama projemizde borulu sistem oldu. Fakat 135 yıllık dut ağaçlarımızdan 100 yıllık çamaşırhanemizi ve 60 yıllık taş fırınımızı yok ettiler. Bu borulu sistemin geçtiği yerde bir çölleşme oldu ve büyük bir tahribata uğradı. Bizim Gürleyik vadi sınırları içinde 31 endemik bitki bulunmaktadır. Onun için biz projenin tamamının iptalini istiyoruz. Aşağı mahallenin alt tarafına Gürleyik köyünün alt tarafına suyu alabilirler. Ama Gürleyik vadisinin İç Anadolu da Türkiye’nin en zengin endemik bitkileri olduğu bir doğamızı korumak istiyoruz. İlgili kuruluşları konuda duyarlı olmaya davet ediyoruz. Daha önce yapılmış olan borulu sistemin iptalini ve doğaya açık kanal hale getirilmesini istiyoruz “ dedi.
Gürleyik köyünde eko turizm yapmak istediklerini anlatan Gürsoy, “Turizmden gelir, çıkar elde etmekten ziyade çocuklarımıza, gençlerimize doğamızı ve tarihimizi sevdirmek istiyoruz. Burada okullara başvurduk öğrencilerimize bahçeler verdik. Burada fasulye nasıl ekildiğini, tarım nasıl yapılır bunları öğretmek istiyoruz. Doğanın korunmasını öğretmek istiyoruz. Sayın Bakanımız Nabi Avcı’nın, milletvekilimizin bu konuda duyarlılık göstereceğinden hiç kuşku duymuyoruz. Bize destek vereceklerine inanıyoruz” diye belirtti.