Malatya İl Halk Sağlığı Müdürü Doktor Kemal Şener, “Halk sağlığında koruyucu ve temel sağlık hizmetlerini sunmak önemlidir”dedi.
3-9 Eylül Halk Sağlığı Haftası nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, halk salığının önemini bildiren İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal Şener, “Toplumun sağlık bilincinin yükseltilerek koruyucu hekimliğin daha etkin sağlanması ve sağlık standartlarının yükseltilmesi için; tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de her yıl Eylül ayının ilk haftası “Halk Sağlığı Haftası” olarak kutlanmaktadır. Bu kutlamanın amacı; halka sağlığının önemini anlatmak ve halk sağlığını birey ve toplum olarak ele almaktır.
2001 yılından beri Bakanlığımız öncülüğünde kutlanan Halk Sağlığı Haftası’nın bu yılki teması "Sağlıklı Beslenelim, Hareket Edelim, Huzurlu Yaşayalım" olarak belirlenmiştir” ifadelerini kullandı.
“Kalp damar hastalıkları, kanser, diyabet ve kronik solunum yolu hastalıklarından her yıl milyonlarca insan hayatını kaybetmektedir. Oysa kalp hastalıklarının, inmelerin, tip 2 diyabetin yüzde 80’i ve kanserlerin üçte birinden fazlası, tütün kullanımı, sağlıksız beslenme, fiziksel hareketsizlik ve alkol kullanımı gibi davranışsal risk faktörleri ortadan kaldırılarak önlenebilir” diyen Şener, “İnsanın yaşamı için 50’ye yakın besin öğesine gereksinimi vardır. Bu nedenle, beslenmede çeşitlilik ve yeterlilik sağlanmalı, dört temel besin grubunda bulunan (süt grubu, et-yumurta - kuru baklagil grubu, sebze ve meyve grubu, ekmek ve tahıl grubu) besinlerden her gün yeterli miktarlarda tüketmeye özen gösterilmelidir. Sağlığınız için haftanın en az 5 günü ve günde en az 30 dakika orta şiddetli fiziksel aktivite (yürüyüş v.s) yapılmalıdır.
Halk sağlığı; sağlığın korunması ve geliştirilmesi bakımından büyük önem arz etmektedir. Bu bağlamda Sağlık Bakanlığı teşkilat yapısında düzenlemeler yapmış, Türkiye Halk Sağlığı Kurumunun kurulmasıyla birlikte, halk sağlığını koruyarak geliştirmeyi, sağlık için risk oluşturan faktörlerle mücadele etmeyi, birinci basamak sağlık hizmetlerini yürütmek ve bu hususta gerekli düzenlemeleri yapmayı hedeflemiştir. İl bazında bu çalışmaları yürütmek, sevk ve idare etmekle görevli Halk Sağlığı Müdürlükleri oluşturularak koruyucu ve temel sağlık hizmetlerini sunmak üzere toplum sağlığı merkezleri oluşturulmuş ve Aile Hekimleriyle birlikte koordineli olarak çalışmalarını sürdürmesi sağlanmıştır” şeklinde konuştu.
Koruyucu Sağlık Hizmetleri ve Halk Sağlığı çalışmaları tedavi edici hizmetlere nazaran etkisi uzun vadelerde ortaya çıkan, sabır ve uzun çalışmalar gerektirdiğini bildiren Şener, daha sonra şunları belirtti: “Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak İlimizde; başta Aile Sağlığı ve Toplum Sağlığı Merkezleri ile birlikte bağışıklama, bulaşıcı hastalıklardan korunma ve kontrol önlemleri, doğrudan gözetimli tedavi ile tüberkülozon tedavisi, bulaşıcı olmayan hastalıklarla ilgili olarak Kanserde erken tanı ve teşhis, obezite, diyabet ve tütün ile mücadele, kadın üreme, çocuk- ergen sağlığı hizmetlerinin yürütülmesi, temiz ve sağlıklı su kullanımının sağlanması için içme ve kullanma sularının sanitasyonu ve denetimi, okul sağlığı ve evde sağlık hizmetlerinin yürütülmesi için birçok hayati önemi olan görevleri yürütmektedir. Vatandaşlarımızın hak ettikleri sağlık hizmetlerini sunmak en öncelikli hedeflerimizin başında gelmektedir.“