Hanefi Bostan: “konfederasyon, Toplu Sözleşme Masasında Memurları Hezimete Uğrattı”

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, konfederasyonun 123 liranın 208,8 liradan daha büyük olduğu iddiasıyla, memurların toplu sözleşme hezimetinden dolayı memurları hezimete uğrattığını belirterek, “Zarara uğramadığını ispat etmenin matematik, istatistik ve ekonomi bilimi bakımından yeni keşiflere muhtaç olduğunu hatırlatırız” dedi.
Hanefi Bostan yaptığı yazılı açıklamada, konfederasyona ait bir internet sitesinde memurlara yönelik yapılan açıklamayı hatırlattı. Bostan, “Suya sabuna dokunmadan, yine taban aylığına yapılan artıştan dem vurulmuş, memurların emekli ikramiyelerinin yükseldiği belirtilmiş ancak gasp edilen enflasyon farkı hakkına, yükselmeyen ek ödeme, özel hizmet tazminatı, aile yardımı, çocuk parası, ek ders ücretlerine hiç değinilmemiştir. Masada memurun yüzüstü bırakılmasını Gazze’de yaşanan dramı istismar ederek kapatmaya çalıştığını itiraf eden Konfederasyon, adeta “Neden Gazze’yi değil de sendikacılığı konuşuyorsunuz?” anlamında bir açıklamaya imza atmıştır” dedi.
Konfederasyonun hazır kalıplar ve hamasete dayalı bilindik söylemleri üzerinden toplu sözleşme hezimetini unutturmaya çalıştığını vurgulayan Bostan, konfederasyonun sendikacılıktan ve ekonomik gelişmelerden uzak olduğunu ve mayıs ayı enflasyon rakamları üzerinden memur maaşlarının erimediğini ispat etmeye çalıştığını dile getirdi.
Bostan, “Toplumdan, temsil ettiği memurların gündeminden koparak tamamen siyasi alana angaje olan sözde yetkili konfederasyonun yöneticileri kendilerini siyasete ve mevki, makam derdine öylesine kaptırmıştır ki, yaptıkları yanlışı örtme uğruna mayıs ayında olduğumuzu iddia edecek kadar acz içine düşmüşlerdir” diye konuştu.
“HÜKÜMETİN İLK TEKLİFİ KABUL EDİLSEYDİ 3 MAAŞ ZAM ALINACAKTI”
“Ne olursa olsun, hesap ortadadır” diyen Hanefi Bostan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ortalama memur maaşı aile yardımı da dahil edildiğinde bin 400 TL seviyesindedir. Alınan 123 TL’lik zammın ortalama maaşa oransal yansıması ise yüzde 5,1 dolayındadır. Bu oran daha fazla maaş alan memurlarımız için yüzde 2’ye kadar düşmekte, aile yardımı dahil edildiğinde 2013 yılı sonunda bin 753 TL olan en düşük dereceli memur maaşı için ise yüzde 7’ye denk gelmektedir. Yılın ilk altı aylık dilimi olan haziran sonu dikkate alındığında altı aylık enflasyon yüzde 5,7 olarak gerçekleşmiştir. Eğer toplu sözleşme görüşmelerinde hükümetin ilk teklifi olan yüzde 3 artı 3 ve enflasyon farkı hakkı dahi kabul edilmiş olsaydı; bugün memurlarımıza yılın ilk altı ayı için yüzde 3 maaş zammı ardından yüzde 2,7 enflasyon farkı ve ikinci altı aylık zam olarak da ayrıca yüzde 3 zam daha alacaktı. Bu durumda bugün yüzde 2 ile yüzde 7 arasında zam alan memurlara toplamda yüzde 8,7 maaş artışı yapılmış olacaktı. Buna göre en düşük dereceli memurun yüzde 1,7; ortalama memur maaşlarının yüzde 3,6 ve daha yüksek maaş alan memurların da yüzde 6,7’ye varan oranlarda aylık zarara uğradığı açıktır.”
Toplu sözleşmede konfederasyonun hata yaptığını söyleyen Bostan, “Konfederasyon hata yapmasaydı memur maaşına toplamda ortalama 123 TL yerine 208,8 TL zam yapılmış olacaktı. Hesap bu kadar açıkken malum konfederasyonun hala memurları zarara uğratmadığını iddia etmesi, sendikacılık açısından tam anlamıyla bir utanç vesikasıdır” ifadelerini kullandı.
Yaşanan olaylardan dolayı üzüntü içinde olduğunu sözlerine ekleyen Bostan, “Şahsi ve siyasi çıkarları uğruna takvimlere karşı dahi savaş açan bu konfederasyonun kurumsal sağduyu ve mantığını kaybettiğini görmenin üzüntüsü içindeyiz. 123 liranın 208,8 liradan daha büyük olduğu iddiasıyla, memurların toplu sözleşme hezimetinden dolayı zarara uğramadığını ispat etmenin matematik, istatistik ve ekonomi bilimi bakımından yeni keşiflere muhtaç olduğunu hatırlatırız” dedi.

Haberleri