Metinbilim Enstitüsü Derneği ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Metinbilim Topluluğunun ortaklaşa gerçekleştirdikleri “Harold Bloom ve Kanon” başlıklı yuvarlak masa toplantısında Harold Bloom’un kanon teorisi ve edebiyatta kanon kavramı ele alındı.
Harold Bloom’un 1994 yılında yayınladığı eseri, 20 yıllık bir aradan sonra Türkçe’de ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Çiğdem Pala Mull tarafından yayınlandıktan sonra, Metinbilim Enstitüsü Derneği, konuyu Muğla’da tartışmaya açtı. Metinbilim Enstitüsü Derneği Başkanı Yard. Doç. Dr. Ümral Deveci, toplantı açış konuşmasında, Bloom’un kitabının Ağustos ayının ortasında piyasaya çıktıktan sonra, konunun pek çok dergi ve gazetede ele alındığını belirtti ve kitabı bir de akademik olarak tartışmak üzere bu toplantıyı gerçekleştirdiklerini söyledi.
Yuvarlak Masa Toplantısında, Batı Dilleri ve Edebiyatları Bölüm Başkanı ve kitabın mütercimi Doç. Dr. Çiğdem Pala Mull, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Namık Açıkgöz ve Yard. Doç. Dr. Veli Uğur konuştular. Konuşmalarda, Harold Bloom ve çalışmaları hakkında bilgi verildikten sonra, edebiyatta kanon konusu tartışıldı. Kanon’un, başlarda dini bir terim olarak kilisenin onayladığı metinler demek olduğu ifade edildikten sonra, bu terimin bir anlam genişlemesine uğrayarak kullanıldığı ifade edildi. Toplantıda, özellikle ulus devlet zihniyetinin egemen olmasıyla devletin belirleyici olduğu edebiyat anlayışlarının da ideolojik birer kanon olduğunun ifade edilmesiyle beraber, bireysel ve sivil kanon anlayışının özellikleri üzerinde duruldu.
Konuşmacılar, Bloom’un Teokratik çağ, Aristokatik çağ, Demokratik çağ ve Kaotik çağ olmak üzere 4 kategoriye ayırdığı Batı Kanonu’nun merkezine Shakespeare’i koyduğu ve bütün dünya edebiyatını bu açıdan değerlendirdiği dile getirdikten sonra, Bloom’un tespitlerinden örnekler verildi. Toplantının sonunda konuşmacılara Metinbilim Enstitüsü Derneği başkanı Yard. Doç. Dr.Ümral deveci tarafından teşekkür belgesi verildi.