Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Erdoğan Taş, yeni bölümlerin hizmete girmesiyle birlikte ilçelerden kent merkezine yoğun hasta akışını kesmek istediklerini söyledi. Dr. Taş, hastanelerde röntgenin tarihe karışacağını belirterek, yeni dijital sistemle hekimlerin hastaların filmlerini cep telefonlarından da görebileceğini belirtti.
Antalya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Erdoğan Taş, gazetecilerle bir araya geldi. Birlik binasında düzenlenen toplantıda konuşan Taş, yapılan hizmetler ve gelecek hedefleri ile ilgili bilgi aktardı. Türkiye’nin 5 büyük birliklerinden biri olduklarının altını çizen Taş, 2013 yılında 33 milyon, 2014 yılında 37 milyona yaklaşan sağlık yatırımı yaptıklarını kaydetti. Antalya’nın organ naklinde önemli bir yeri olduğunu aktaran Taş, Kamu Hastaneleri Birliği olarak Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde karaciğer ve böbrek nakli ünitesini 2015 yılının ilk ayı içinde faaliyete geçeceği müjdesini verdi. Taş, tüp bebek merkezi ile ilgili gerekli çalışmaların yapıldığını yeni hastane binasında bu merkezin hizmete gireceğini belirtti.
HASTANIN FİLMLERİ CEP TELEFONLARINDA
Hastane filmlerinin tarihe karıştığını dijital döneme geçtiklerinin altını çizen Taş, "Tüm hastanelerimizde film sistemini yeniliyoruz. Dijital döneme geçtik. Bu noktada 5 milyonluk alım yaptık. Bu sistem kendisini 8 ay içinde amorti ediyor. Yıllık 6 milyon arasında bir maliyetten kurtuluyoruz. Hekimlerimizde dijital sistem ile cep telefonundan bile filmlerin görüntülemesini yapabilecek. İldeki tüm ultrasonografi cihazlarının modernize edilmesini hedefliyoruz” dedi.
DEVAM EDEN YATIRIMLAR
Antalya’da, 12 sağlık yatırımının devam ettiğini ifade eden Taş, Kaş ile Kemer hastanelerinin yatak kapasitesinin iki kar artırıldığını ve beş yıldızlı otel konforunda yapıldığını söyledi. Antalya’nın ilçelerinden kent merkezine hasta akışını kesmenin ana hedeflerinden biri olduğuna vurgu yapan Taş, "Kamu Hastaneleri Birliği olarak 900 hekimle hizmet veriyoruz. Bu ilde özel ve üniversite ile birlikte 2 bin 500’e yakın uzman hekimle görev veriliyor. Kamu hastanelerinin 5 bin yatak kapasitesi var. Kepez’de inşaatı devam eden hastane 2015 yılının Ekim ayında teslim edilecek. Devam eden Eğitim Araştırmadaki inşaat 2016 yılı içinde teslim edilecek. Bu yatırımlar ile ciddi bir şekilde kentin yatak ihtiyacını gidereceğiz" diye konuştu.
İLÇEDEN KENTE HASTA AKIŞINI ÖNLEMEK İSTİYORUZ
Hastane doluluk oranında iki yıl içinde yüzde 65’lerden yüzde 80’e ulaştıklarını belirten Taş, şunları söyledi:
"Fakat kırsalda aynı oranı yakalayamıyoruz. Temel hedefimiz, ilgili branşları ilçelerde de açarak, ilçeden merkeze hasta gelmesini engellemektir. Geçen yıl ilçelerden Mayıs ayında 1600 hasta sevk edilmiş bu yıl bu sayı 400’e düştü. Doluluk oranı yüzde 40-45 özel hastaneler, kamuda ise yüzde 65-70’lerde. İlimizde yoğun bakım alanında açıkta kalan hasta yok. Kentteki ayaktan hastanın yüzde 65’ini, acilin yüzde 75’ine biz bakıyoruz. Atatürk Devlet Hastanesi’ne günlük 3 bin 500, Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne 13 bin hasta girişi oluyor."
RANDEVU SİSTEMİ UYARISI
Hastanelerdeki yoğunluğa da değinen Taş, şu uyarıda bulundu:
"Vatandaşlarımızın merkezi randevu sistemine uymalarını önemsiyorum. Randevu alan kişilerin yüzde 50’sinin de buna uymadıklarını görüyoruz. Hastamız randevuyu alsın yarım saat önce hastaneye gelsin birikme olmadan muayenesi yapılsın ve gitsin istiyoruz. Şimdi ise hasta saat sekizde hastaneye geliyor ve yığılma oluyor. Alo 184 Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi’nden (SABİM) randevu alınması halinde hastanelerde yoğunluk kalmayacaktır."
Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde kemik iliği ünitesinin hizmette olduğunu aktaran Taş, geçen yıl 7, bu yıl 17 naklin başarıyla gerçekleştirildiğini ifade etti.
ATATÜRK YENİLENECEK
Antalya’ya 5 toplum ve ruh sağlığı merkezinin kazandırılmasının hedeflendiğine değinen Taş, 8 bin 200 hastaya da evde bakım hizmeti verdiklerini söyledi.
Taş, 1968 yılında yapılan Atatürk Devlet Hastanesi’nin modüler olarak revize edileceğini de belirterek, Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde akupunktur polikliniğinin de hizmete girdiğini sözlerine ekledi.
YENİ MERKEZLER
Taş, 2015 yılı içinde hayata geçirmeyi planladıkları merkezlerin isimlerini ise palyatif bakım merkezi, kornea bankası, Amatem ve Çematem, tomoterapi, robotik cerrahi, hiperbarik oksijen tedavi, organ nakli, tüp bebek, perinetal tanı merkezi, robotik yürüme merkezi şeklinde açıkladı.