Hatay Valiliği, “Mers” hastalığı nedeniyle hayatını kaybeden kişinin temas ettiği aynı aileden 8 kişi ile sağlık personeli ve yolculuk yaptığı şahıslarda virüse rastlanmadığını bildirdi.
Valilikten yapılan açıklamaya göre, Hatay’dan Suudi Arabistan’a çalışmak amacıyla giden Samandağ ilçesi nüfusuna kayıtlı bir kişi, Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 11 Ekim 2014 tarihinde vefat etti.
Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde hastadan alınan numune, 17 Ekim 2014 tarihinde Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarı’nda analiz edildi ve hastanın Mers -CoV olduğu doğrulandı.
İsmi açıklanmayan hasta, 22-26 Eylül 2014 tarihleri arasında ateş ve halsizlik şikayetiyle Suudi Arabistan’da doktora başvurdu ve ayakta tedavi edildi. Ancak iyileşmemesi üzerine 6 Ekim 2014 tarihinde Suudi Arabistan’a bağlı bir havayolu şirketi ile Hatay Havalimanı’na geldi. Hasta havalimanında iner inmez nefes darlığı, terleme, öksürük, balgam çıkarma, ateş, kırgınlık, dudaklarda morarma, hırıltılı ve yüzeysel solunum şikayetleri ile doğrudan özel bir hastaneye başvurdu.
6-8 Ekim 2014 tarihleri arasında başvurduğu özel hastanede Akut Solunum Yetmezliği, Atipik Pnömoni ve İnsüline bağımlı olmayan Diyabetes Mellitus tanıları ile yatırılarak yoğun bakımda takip ve tedavi altına alındı. Durumunun ağırlaşması üzerine hasta 8 Ekim 2014 tarihinde yeniden değerlendirilerek, göğüs hastalıkları uzmanı bulunan 3. basamak sağlık kuruluşuna sevk edildi.
8 Ekim 2014 tarihinde Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yoğun bakıma alınan hastadan uygun laboratuvar numunesi alınarak 9 Ekim 2014 tarihinde Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Mikrobiyoloji Referans Laboratuvarı’na gönderildi. Hasta 11 Ekim 2014 tarihinde vefat etti.
Hatay İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından hastanın tüm temaslıları belirlendi. 8 kişi olan ev halkı, konu hakkında bilgilendirilip takip altına alındı. Mers-Cov yönünden bugüne kadar şüpheli bir durum tespit edilmedi.
Hastanın başvurduğu her iki hastanede görevli sağlık personelinin koruyucu ekipman olmadan hasta ile temasa geçmediği öğrenildi ancak tedbir amaçlı olarak sağlık personelinin 14 gün süreyle takip altında tutulması sağlandı.
Güvenlik birimleri ile irtibata geçilerek kişi ile aynı uçakta yolculuk eden 41’i yabancı uyruklu, 50’si Türk vatandaşı olmak üzere 91 yolcunun da kimlikleri belirlendi.
Yabancı yolcular ve uçak mürettebatı için konsolosluk aracılığıyla Hatay’da yaşayan vatandaşların tamamına ise İlçe Toplum Sağlığı Merkezleri ve Aile Hekimleri vasıtasıyla ulaşıldı.
Kişilere konu hakkında gerekli bilgilendirme yapılarak, alınan geri bilgilendirilmeler sonucunda Mers-Cov ile ilgili herhangi bir bulguya rastlanmadı.